Neoweb.nl

Hollandse deltawerken voorbeeld voor Louisiana

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Hollandse deltawerken voorbeeld voor Louisiana
« on: January 12, 2006, 08:33:34 PM »
Hollandse dammen zijn voorbeeld voor Louisiana
 
bron:planet.nl
 
Door orkaan Katrina getroffen staat neemt voorbeeld aan Nederlands waterbeheer.
De Amerikaanse staat Louisiana en Nederland kunnen veel van elkaar leren op het gebied van waterbeheer. Afgelopen najaar werd Louisiana getroffen door de orkaan Katrina, wat de ergste ramp in de Amerikaanse geschiedenis teweegbracht. Nederland kreeg al in 1953 een harde les, toen de watersnoodramp plaatsvond.

Deltawerken
Prins Willem-Alexander heeft woensdag in kleuren en geuren de Nederlandse aanpak om overstromingen te voorkomen aangeprezen. Hij deed dat tegenover een Amerikaans gehoor uit Louisana. Wees waakzaam, was zijn boodschap tijdens een bezoek aan de Maeslantkering in Hoek van Holland, het sluitstuk van de Deltawerken.

Tegelijk benadrukte hij, als een echte diplomaat, dat Nederland kan leren van de Amerikanen. "Wij hebben niet de wijsheid in pacht en zijn niet het arendsoog op het gebied van het waterbeheer." De Amerikaanse Rijkswaterstaat, het Army Corps of Engineers, is naar zijn zeggen in meer dan honderd landen actief.

De kroonprins vergezelt woensdag de delegatie van ruim vijftig bestuurders, waterdeskundigen en zakenlieden die een bezoek van drie dagen aan Nederland brengt. Zij namen in Hoek van Holland een kijkje binnen maar ook buiten bij de kering, onder typische Nederlandse weersomstandigheden. Het regende en waaide hard.

"Be prepared and be alert"
Willem-Alexander beschreef later dat Nederland voor 70 procent onder zeeniveau leeft. Bij overstromingen is de schade niet te overzien. We moeten daarom constant alert zijn. "Be prepared and be alert", waren letterlijk zijn woorden op een persconferentie die grotendeels in het Engels verliep. "We kunnen de wind niet controleren maar wel de zeilen aanpassen.".

Over de watersnoodramp zei staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat: "Dat mocht nooit meer gebeuren. Klimaatveranderingen spelen tegenwoordig het waterbeheer grote parten. Daarom moeten we leren met aanpassingen. Het is beter te voorkomen dan te evacueren" De staatssecretaris onderstreepte zo eens te meer hoe belangrijk het is om te investeren in systemen zoals de kering en de Oosterscheldedam, het andere pronkstuk van de Deltawerken dat wordt bezocht.

Nederland en Lousiana
De prins wees erop dat Nederland en Louisiana veel op elkaar lijken. Beide zijn dichtbevolkt en laaggelegen. Ze verschillen echter ook. "Louisiana heeft een ander klimaat. Een golf van tien meter is iets anders dan een noordwesterstorm op de Noordzee", zei de prins.

Kathleen Blanco, de gouverneur van de staat Louisiana, was ook aanwezig. Ook zij denkt dat Nederland en Lousiana veel van elkaar kunnen leren. "De leiders van Louisiana kunnen veel opsteken van de manieren waarop we ons kunnen beschermen tegen de grote krachten van het water die de stad New Orleans hebben verwoest." Ze denkt dat haar staat op haar beurt veel kennis aan Nederland kan overbrengen op het gebied van de evacuatie van een groot stedelijk gebied,