Neoweb.nl

Duitsers kunnen straatverlichting met mobieltje inschakelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Duitsers kunnen straatverlichting met mobieltje inschakelen
« on: February 27, 2009, 08:33:38 AM »
Duitsers kunnen straatverlichting met mobieltje inschakelen

Verschillende dorpen in Duitsland vertonen 's nachts een donker straatbeeld omdat de straatverlichting dan wordt uitgeschakeld om energie te besparen. Er zijn echter proeven waarbij burgers met een telefoontje de verlichting kunnen aanzetten.

In veel Duitse dorpen en kleine steden wordt om budgettaire redenen, en ongetwijfeld ook om het milieu te sparen, 's nachts de straatverlichting uitgeschakeld. De keerzijde hiervan is echter dat sommige burgers zich in het donker minder veilig voelen en dat de kans op ongevallen door slecht zicht groter is. Sommige gemeenten zoeken de oplossing voor dat dilemma in een nieuwe techniek: inwoners kunnen de straatverlichting zelf inschakelen met hun mobieltje. Een telefoontje naar een speciaal nummer is voldoende om de verlichting tijdelijk in te schakelen.

De circa 900 inwoners van het gehucht Morgenröthe-Rautenkranz kunnen al anderhalf jaar oefenen om de straatlampen met hun mobieltje in te schakelen. Inmiddels wordt daar op jaarbasis zo'n vierduizend euro op de elektriciteitsrekening bespaard. In een ander dorp, Döblitz, is op initiatief van een inwoner de straatverlichting aangepast. Na een telefoontje schakelt de verlichting in en na een kwartier zorgt een timer voor het uitschakelen van de lampen.

In Dörentrup is het principe het verst ontwikkeld en ook gekoppeld aan een website: Dial4Light. Na registratie kunnen burgers gedeelten van de straatverlichting inschakelen: de verlichting is opgedeeld in zones die met een mobieltje gekozen kunnen worden. Het Dial4Light-initiatief wordt inmiddels door meerdere dorpen overgenomen en uitgebouwd. Voor sommige, dure types verlichting, zoals stadionverlichting, dient betaald te worden, om verspilling van energie tegen te gaan.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.treehugger.com/files/2009/02/on-call-street-lights-by-phone-save-energy-budget.php#ch02
https://www.dial4light.de/