Zeewaterkas' moet woestijn vruchtbaar makenAMSTERDAM - Britse wetenschappers zijn van plan om woestijnen vruchtbaar te maken met speciale kassen, waarin zeewater wordt verdampt.
De onderzoekers presenteren het ontwerp van de 'zeewaterkassen' eind deze maand onder de naam Sahara Forest Project (pdf) op een grote conferentie over voedsel en water in Venetiƫ. Met de woestijnplantages beweren ze groentes zoals komkommers, tomaten en sla te kunnen kweken in vrijwel elke woestijn.
De kassen moeten volledig werken op een milieuvriendelijke energiesysteem waarbij grote spiegels zonnestralen projecteren op zonnepanelen, die daardoor extra veel elektriciteit opwekken.
Koele luchtMet de zonne-energie willen de de wetenschappers zeewater naar de kassen pompen, om het binnen met verdampingsapparaten te laten verdampen. Zo ontstaat koele lucht, waarmee de temperatuur in de kassen in theorie met 15 graden omlaag kan worden gebracht.
Uiteindelijk zal de waterdamp net als in de natuur weer condenseren tot regen. Dat 'regenwater' moet worden gebruikt om de planten in de kassen van water te voorzien.
GroeienVolgens de Schot Charlie Paton - de bedenker van de zeewaterkassen - kun je met de technologie ideale omstandigheden kweken voor de meest uiteenlopende gewassen. "Planten hebben licht en water nodig om te groeien", aldus Paton in de Britse krant The Guardian.
"Maar ze houden niet van al te veel hitte. In de zeewaterkassen is de temperatuur lager en de luchtvochtigheidsgraad hoger. Bijna alle planten doen het daardoor geweldig."
VoordelenMaar zijn uitvinding heeft meer voordelen. De zeewaterkassen produceren volgens Paton namelijk veel meer water dan nodig is voor de planten in de kassen. Het overtollige water kan mogelijk worden gebruikt om de omliggende woestijn te bewateren, zodat ook daar (subtropische) planten kunnen groeien.
Er bestaan in landen als Spanje en Oman al veel woestijnkassen waarin planten worden besprenkeld met verdampt water. Maar dat water wordt omhoog gepompt uit de grond. Op lange termijn wordt de omgeving daardoor vaak alleen maar droger en minder vruchtbaar.
Vruchtbaar"Het mooie van ons plan is dat je die effecten kunt omkeren", aldus Michael Pawlyn, een andere wetenschapper van het Sahara Forest Project. "Je kunt een dorre en droge streek in vruchtbaar land veranderen."
De staten Oman, Bahrein, Quatar en Koeiweit hebben al interesse getoond in de zeewaterkassen. Volgens de wetenschappers van het Sahara Forest project is de technologie redelijk goedkoop. De aanleg van twintig hectares aan kassen met bijbehorende zonnepanelen en spiegels zou ongeveer 80 miljoen euro moeten kosten.
bron: nu.nl