Neoweb.nl

wegdek innovaties / modulair wegdek

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
wegdek innovaties / modulair wegdek
« on: March 01, 2006, 09:30:13 AM »
Pilot Modulair Wegdek:

De hechtweg van Dura Vermeer (http://www.duravermeer.nl/)
Een wegdek dat vanaf een haspel wordt afgerold en wordt vastgeplakt met behulp van magnetronstraling. Dat is de oplossing waarmee Dura Vermeer en Intron op de proppen kwamen bij de prijsvraag voor een modulair wegdek van Rijkswaterstaat.

Modieslab van Beton Son (http://www.modieslab.nl/) (http://www.arcadis.nl)
MODIESLAB © is een modulair prefab wegenbouwsysteem. De MODIESLAB © -platen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is een geluidsreducerende toplaag van "Zeer Open Beton" waardoor hemelwater snel kan worden afgevoerd.
Onder deze laag bevinden zich drainbuizen voor afwatering. Deze buizen kunnen tevens worden benut om de open lagen bij eventuele vervuiling vanaf de zijkant van de weg te reinigen. Verder is hierin ruimte voor alle intelligente functies zoals detectering en signalering.
Hieronder wordt in de volgende laag het door ARCADIS ontwikkelde WinnerWay©-concept ingebracht, een systeem van leidingen dat het mogelijk maakt de plaat in de zomer te koelen en in de winter met de opgevangen en opgeslagen warmte weer te verwarmen. Hiermee kan de weg sneeuw- en ijsvrij worden gehouden.
Doordat de platen wegbreed kunnen worden aangebracht, wordt een snelle realisatie van wegen mogelijk.


De Zeer Stille Geluidsmodule van Koninklijke Wegenbouw Stevin (http://www.kws.nl)
De basis van de Zeer Stille Geluidsmodule, zoals KWS' systeem heet, wordt gevormd door een draaglaag van langwerpige vormvaste elementen van beton of C-fix. Deze worden dwars op de rijrichting geplaatst. Ze zijn voorzien van nokken, zodat ze horizontaal gefixeerd worden in de laag die erop komt. Daarom doen ze denken aan legostenen. Op deze draaglaag komen de functionele modules van beton en asfalt. In dit geval ZSA voor een flinke reductie van verkeersgeluid. Het systeem is stabiel, omdat de elementen ten opzichte van elkaar verspringen. De draaglaag en de functionele laag zijn niet permanent met elkaar verbonden, daardoor kunnen modules snel gewisseld worden.

De Uitrolbare Weg van Heijmans Infrastructuur & Milieu (http://www.heijmans.nl/)
Is een uitrolbaar systeem, waarmee snel wegen aangelegd kunnen worden.