Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Infrastructuur, Weg- en Waterbouw, bouwprojecten, megascale engineering, architectuur => Topic started by: Robert on February 09, 2008, 02:27:27 PM

Title: kunstmatige eilanden voor recreatie, huisvesting en energievoorziening
Post by: Robert on February 09, 2008, 02:27:27 PM
Minister Balkenende lanceerde een ambitieus idee om een groot eiland te bouwen voor de kust van Zuid-Holland, waar ruimte zal zijn voor 10.000 woningen.
Tevens zal dit eiland geschikt zijn voor recreatie en zullen windmolens en andere vormen van duurzame energieopwekking zorgen voor een groene energievoorziening voor honderdduizenden gezinnen.

Wat vindt u van dit idee? In hoeverre is het realiseerbaar? Heeft zoiets echt nut? Wat doet het met de prestige-niveau van Nederland?
Title: Re: kunstmatige eilanden voor recreatie, huisvesting en energievoorziening
Post by: Florian on March 19, 2008, 05:56:42 PM
In Nederland hebben jullie zeker ervaring met water en het bouwen van dingen in zee maar een eiland... Kijk naar dat palmboomvormige eiland... Er zal enorm veel geld in kruipen en ik vraag me af hoe dat zal resulteren in de huizen die erop komen... Opnieuw naar die palmboom, alleen de aller rijksten van de aarde kunnen zich daar een optrekje permiteren. De kans bestaat dat er heel dure huizen op komen maar wie zal daar willen wonen. Alle respect voor Nederland maar als je als rijke moet kiezen tussen bv Dubai en Zuid-Holland... N ja dit geld natuurlijk alleen voor het geval dat er dure huizen op zouden komen om de kost wat te compenseren 
Title: Re: kunstmatige eilanden voor recreatie, huisvesting en energievoorziening
Post by: PX001NE on May 20, 2008, 03:36:53 PM
In een filmplan dat gaat over de planmatige evacuatie van Nederland staat het volgende idee geformuleerd:

"TNO in Delft kreeg opdracht om de bouw van honingraatvormige winningsunits mogelijk te maken. Elke unit bevat een windmolen, een installatie voor het opwekken van energie uit getijdenbeweging en zonnepanelen. Voorwaarde van de overheid was dat de units standaard op land en terplekke konden worden gebouwd en daarna op locatie gefixeerd konden drijven. TNO nam in het plan op dat het bestaande netwerk aan autosnelwegen beneden +2-niveau zal worden voorzien van een rijlaag die op een veilige hoogte boven het nieuwe vloedpeil. Zo blijft de infrastructuur ten behoeve van de verzorging en onderhoud van de energie-units gewaarborgd".

Klaar dus voor nadere uitwerking; wie doet mee?
Title: Re: kunstmatige eilanden voor recreatie, huisvesting en energievoorziening
Post by: Benjamin23 on May 22, 2008, 08:20:47 AM
Als je modulair units bouwt, die energie kunnen winnen uit al het mogelijke duurzame aanbod, dan is dat een groot voordeel. Vooral als deze rendabel zijn en overal ter wereld ingezet kunnen worden.
Dan krijg je wereldwijd drijvende clusters van duurzame energieopwekking.

Als het idee van TNO daarvoor wereldwijd gebruikt wordt, is dat een goede impuls voor de Nederlandse (en Europese) economie. Want Europa is één van de continenten die maar weinig bijdraagt in de wereldwijde energievoorziening. We hebben wel steenkool,aardgas en een beetje olie, maar op wereldschaal is Europa amper aanwezig.

En met olieprijzen van 125 en wellicht zelfs 200 dollar, worden spectaculaire ideeen die 10 jaar geleden voor onmogelijk werden gezien, opeens heel realistisch!
De olieprijs (benzineprijs) is in nog geen 10 jaar meer dan verdrievoudigd!