‘Grote toekomst voor drijvende eilanden’ bron:planet.nl Drijvende kunstmatige eilanden zullen deze eeuw aan een opmars beginnen.
Dat voorspelt onderzoeker Alexey Andrianov van de TU Delft, die op vrijdag 9 september op dit onderwerp promoveerde.
Ruimte op zeeVanwege bevolkingsgroei, oprukkende verstedelijking en behoefte aan nieuwe bouwgrond, gebruiken steeds meer landen de ruimte in zee om kunstmatige eilanden aan te leggen.
In het Arabische Dubai bijvoorbeeld is de constructie van Palm Jebel Ali, het tweede van in totaal drie geplande kunstmatige eilanden, bijna voltooid. Naast deze drie eilanden in de vorm van een palmboom, zullen voor de kust van Dubai op korte termijn nog meer kustmatige eilanden worden aangelegd.
Ook elders in Azië zoeken landen uit ruimtegebrek de zee op. Het in 1998 geopende internationale vliegveld Chek Lap Kok van Hong Kong is deels gebouwd op een kunstmatig eiland. Dit zijn echter nog geen volledig drijvende constructies waarvoor Andrianov een grote toekomst voorziet.
Drijvende constructiesDe bouw van zeer grote drijvende structuren (ZGDS) is nog relatief nieuw. Ze kunnen en worden al gebruikt voor opslagfaciliteiten, bruggen, luchthavens, vermaakfaciliteiten en voor militaire doeleinden.
Drijvende constructies hebben als voordeel dat ze snel kunnen worden geconstrueerd, geëxploiteerd en gemakkelijk kunnen worden verplaatst, uitgebreid of verwijderd.
Het meest indrukwekkende voorbeeld van een 'ZGDS' is tot nu toe de zogenaamde Megafloat (zie foto), een drijvende landings- en startbaan in de baai van Tokio. Met een lengte van 1000 meter en een breedte van 60 meter, is het de grootste drijvende constructie aller tijden. De Megafloat is uitgebreid getest en bleek in alle opzichten te voldoen aan de gestelde eisen.
StabiliteitDe van oorsprong Oekraïense onderzoeker Andrianov richtte zich in zijn promotie-onderzoek op de stabiliteit van drijvende eilanden als gevolg van oppervlaktegolven. De resultaten van zijn onderzoek kunnen nu worden toegepast om het gedrag van drijvende structuren en hun reactie op watergolven beter dan voorheen te voorspellen.
Volgens de Delftse promovendus zullen de meeste ZGDS worden gebouwd in meren en in rustige kustwateren, zoals baaien. Daar is de invloed van golven in het algemeen zo gering dat de eilanden vrij gemakkelijk stabiel zijn te houden, bijvoorbeeld door de aanleg van golfbrekers of door boei-constructies.
Maar ook op open zee ziet Andrianov op termijn goede mogelijkheden voor grote drijvende eilanden. Zelfs complete drijvende steden kunnen volgens hem deze eeuw worden gerealiseerd. Er is wel meer onderzoek nodig om te kijken hoe zulke grote eilanden op open zee stabiel gehouden kunnen worden.
links:Hydroelastic analysis of very large floating structures(door: Alexey Andrianov)megafloat ship