Neoweb.nl

Opmerkelijk ontwerp voor poolbasis

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.157
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Opmerkelijk ontwerp voor poolbasis
« on: July 19, 2005, 07:42:20 PM »
Duizendpoot op ski’s
 
bron:planet.nl
 
Een reusachtige, blauwe ‘duizendpoot’ op ski’s is dinsdag als winnaar uitgeroepen van een internationale competitie voor het ontwerpen van een nieuwe Britse poolbasis.
Het mobiele onderkomen zal op Antarctica het hele jaar rond wetenschappers gaan huisvesten in een omgeving waar de temperaturen uiteenlopen van 5 tot 40 graden Celsius onder nul.

Zesde basis
De British Antarctic Survey (BAS) heeft sinds 1956 een poolbasis voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. Het huidige verouderde onderzoeksstation, Halley V genaamd, is het vijfde onderkomen en nodig aan vervanging toe.

Samen met Royal Institute of British Architects schreef de BAS een ontwerpwedstrijd uit, waarbij het concept voor Halley VI van het Britse consortium Faber Maunsell and Hugh Broughton Architects dinsdag als winnaar werd uitgeroepen.

Mobiel
Halley VI zal op de drijvende, 150 meter dikke Brunt ijsschots verrijzen, waarbij de drijvende ondergrond en de veelvuldig voorkomende zware sneeuwstormen geen enkel probleem vormen voor het station.

Dat is namelijk zelf mobiel. Het concept bestaat uit twee platforms met ieder zes met elkaar in verbinding bestaande modules. De platforms en de modules staan allen op stevige poten waaraan reusachtige ski’s worden bevestigd.

De langwerpige constructie kan daarmee als een soort duizendpoot worden verplaatst. Dat kan nodig zijn wanneer het station bijvoorbeeld dreigt onder te sneeuwen, hetgeen bij de eerste vier stations gebeurd is. Alleen Halley V, die ook op poten staat maar niet mobiel is, is niet onder de sneeuw verdwenen.

“Alle onderdelen staan op hoge poten met ski’s. Wanneer je de gebouwen wil verplaatsen, kun je de poten intrekken en kan de hele constructie door een bulldozer worden voortgetrokken,” verklaarde de winnende architect Hugh Broughton tegenover de BBC.

Bouw
Naar verwachting zal de bouw van Halley VI binnen 18 maanden beginnen. Een hele klus, want alle bouwmaterialen zullen per schip vanuit Groot-Brittannië 16.000 km naar Antarctica moeten overbruggen. Daar zullen de onderdelen in de slechts twee maanden durende Antarctische zomer in elkaar worden gezet.

Het flexibele station zal wetenschappers, ingenieurs en ondersteunend personeel gaan huisvesten alsmede een breed scala aan wetenschappelijke programma’s. Lange termijn onderzoek naar mondiale klimaatverandering zal een belangrijk onderdeel vormen waarnaar de komende twee decennia onderzoek zal worden verricht.
 

Offline Zachary

  • ***
  • 121
  • +10/-3
  • Gender: Male
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Opmerkelijk ontwerp voor poolbasis
« Reply #1 on: August 23, 2005, 10:55:10 PM »
Dat is nou letterlijk een huis op stelten zetten. Als je nog niet kon skiën... dan kun je dat nu leren met deze mooie en coole uitvinding! 8)
Enjoy life! Maybe you live once...so don't screw up!!!