Neoweb.nl

‘Revolutie in bouwwereld’ door winnaar groene prijs

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.157
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
‘Revolutie in bouwwereld’ door winnaar groene prijs
« on: October 02, 2008, 10:52:35 AM »
‘Revolutie in bouwwereld’ door winnaar groene prijs
AMSTERDAM - De 23-jarige Amerikaan Eben Bayer heeft de Green Challenge 2008 gewonnen. Hij won prijs van 500.000 euro voor het beste duurzame idee met bouwmateriaal van organisch afval.

De Green Challenge Award werd donderdagavond uitgereikt op Picnic, een evenement voor mediatechnologie dat woensdag, donderdag en vrijdag plaatsvindt in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Bayer wil afval van boerderijen en industrie gebruiken om duurzaam isolatiemateriaal op basis van schimmels te ontwikkelen. Hij wil bijvoorbeeld papierpulp van een papierfabriek gebruiken. Hij wil hier ook de eerste groene surfplanken mee gaan maken. Volgens Bayer zou zijn idee in totaal 14 miljard kilo CO2-uitstoot per jaar kunnen gaan schelen.

Twee jaar tot marktintroductie
Met het prijzengeld, dat beschikbaar is gesteld door de Nationale Postcode Loterij, kan het idee binnen twee jaar op de markt worden gebracht. De jury zei bij het uitreiken van de prijs dat het idee een revolutie kan veroorzaken in de bouwwereld.

Bayer nam het op tegen drie andere finalisten. Donderdagmiddag mochten ze voor het publiek en een jury, met onder andere Greenpeacedirecteur Liesbeth van Tongeren, hun idee presenteren. Voor het idee van handzame en hip uitziende consumentenzonnepanelen, die al voor 150 euro verkocht zouden kunnen worden bij woningwinkels, werd een extra prijs in het leven geroepen. De Amerikaanse Capra J’neva kreeg 100.000 euro om haar idee uit te voeren.

In totaal stuurden dit jaar 235 mensen (201 mannen en 34 vrouwen) hun ideeën in om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.

De andere twee finalisten waren de Zwitser Jochen Mundinger die software ontwikkelde voor milieuvriendelijk en efficiënt reizen, en de Amerikaan Peter Yeadon die een concept voor een zonweringsysteem presenteerde.

bron: volkskrant.nl

zie ook:
http://ecovativedesign.com/
http://www.greenchallenge.info/
http://www.greenpeace.nl/