Nieuw geluidsscherm filtert de lucht bron:planet.nl Met geluidswallen die ook schadelijke uitlaatstoffen kunnen absorberen sla je twee vliegen in één klap. Dit nieuwe type geluidsscherm is momenteel in ontwikkeling bij ingenieursbedrijf Tauw.
Als het aan Tauw ligt, komt er nog dit jaar ergens in Nederland een proefopstelling te staan. Het bureau is nu op zoek naar een wegbeheerder, zoals Rijkswaterstaat of een provincie, die bereid is het innovatieve plan een kans te geven.
Ei van ColumbusHet is al langer bekend dat bepaalde materiaaltypen in staat zijn om schadelijke stikstofdioxide en fijnstof, beide afkomstig van uitlaatgassen, uit de lucht te filteren. Probleem is echter dat deze materialen veel te duur zijn om bijvoorbeeld te verwerken in lange geluidsschermen. Tauw denkt nu het ei van Columbus te hebben gevonden.
Na twee jaar lang laboratoriumproeven te hebben gedaan, concludeerde het ingenieursbedrijf uit Deventer namelijk dat een steenachtige reststof uit de industrie deze eigenschap ook bezit. Wat precies de samenstelling van deze stof is wil Tauw nog even geheim houden, maar het bedrijf wil wel kwijt dat het om een goedkoop product gaat dat volop voorhanden is. Samen met producent Holland Scherm werkt Tauw momenteel aan een geluidscherm met een kooikonstructie waarin de reststof wordt verwerkt.
RegenbuiDe reststof kan stikstofdioxide aan zich binden, die vervolgens doormiddel van een chemische reactie wordt afgebroken in nitrieten en nitraten. Die blijven op het scherm achter en moeten daar regelmatig van afgespoeld worden zodat de poreuze reststof zijn werk kan blijven doen. Ook dat hoeft volgens Tauw niet veel geld te kosten. Een regenbui is voldoende om de schermen schoon te spoelen. Een afwateringssysteem doet de rest van het werk en zorgt dat de stoffen niet in de grond terecht komen.
Naast stikstofdioxide kan het nieuwe geluidsscherm ook fijnstof, schadelijke roetdeeltjes die vooral van dieselauto's afkomstig zijn, uit de lucht filteren. Ook door slijtage van autobanden, remblokken en asfalt komt er fijnstof vrij. Daardoor zijn de concentraties fijnstof rond drukke snelwegen altijd hoog, hoewel de roetdeeltjes ook voort kunnen komen uit fabriekspijpen, houtkachels of de natuur zelf.
Ons land kent in vergelijking met andere Europese landen extreem hoge concentraties van fijnstof. Het inademen van de roetdeeltjes kan een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis, en astma. De overheid zoekt al langer naar manieren om de hoeveelheid fijnstof in de lucht terug te dringen. De nieuwe techniek zou vooral bij industrieterreinen zijn vruchten af kunnen werpen.
BewonersDe bouw van dergelijke geluidswallen kan ook de gezondheid van bewoners van de omliggende woonwijken ten goede komen. Uit een recent onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) kwam naar voren dat er voor 1700 tot 3000 sterfgevallen per jaar een directe link te leggen is met fijnstof.
Wie in de buurt van een drukke weg of een snelweg woont, blijkt een verhoogd risico te lopen. Mensen die binnen 100 meter van een drukke snelweg of binnen 50 meter van een drukke stadsweg wonen, leven gemiddeld een jaar korter. Dit komt neer op ongeveer vijf procent van de Nederlandse bevolking. In de grote steden ligt dit percentage hoger.
Gerelateerde Links: http://www.tauw.nl/http://www.hollandscherm.nl/De Stentor: Speciale wal filtert fijnstofTaskforce Luchtkwaliteit Neoweb:Banden, remblokken en asfalt veroorzaker fijnstofNeoweb:Utrecht sproeit tegen fijnstofNeoweb: Experiment in Den Haag met 'fijnstofflitspalen'Neoweb:Meer doden en ziektegevallen door fijnstofJaarlijks 18.000 doden door fijnstof