Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Infrastructuur, Weg- en Waterbouw, bouwprojecten, megascale engineering, architectuur => Topic started by: Digihans on November 18, 2010, 09:51:40 AM

Title: Straatstenen maken lucht binnenkort mogelijk schoner
Post by: Digihans on November 18, 2010, 09:51:40 AM
Straatstenen maken lucht schoner
HENGELO - Uit een proef in Hengelo blijkt dat speciale straatstenen vervuilde lucht kunnen zuiveren, zoals fijnstof, smog en zure regen.

De stenen zijn ontwikkeld door de Universiteit Twente in samenwerking met steenproducent Struyk Verwo Infra. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf woensdag.

In de toplaag van de stenen is titaandioxide verwerkt dat schadelijke stikstofoxide omzet in het onschadelijke nitraat. De fabrikant gaat de stenen echter nog niet op de markt brengen.

Uit de proef in Hengelo bleek dat de luchtzuiverende werking na verloop van tijd stagneerde omdat de poriƫn van de stenen dichtslibten met zouten.

Daarom wordt er een waterafstotende stof aan de stenen toegevoegd. Uit een tweede test in onder meer Rotterdam moet blijken of de luchtzuivering dan wel continu doorgaat.

bron: nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2375634/straatstenen-maken-lucht-schoner.html)

zie ook:
http://www.struykverwoinfra.nl/thema_locale_luchtzuivering.html