Neoweb.nl

2005 Absolute piek in uitstoot CO2

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
2005 Absolute piek in uitstoot CO2
« on: March 16, 2006, 01:01:27 PM »
De mens verandert het klimaat razendsnel
 
bron:nu.nl
 
In 2005 is een absolute piek bereikt in de uitstoot van koolstofdioxide.
Amerikaanse wetenschappers hebben de piek gemeten, de uitstoot van CO2 is komen te liggen op 381 deeltjes per miljoen, maar liefst honderd deeltjes meer dan de vorige eeuw. Het onderzoek toont aan dat hiermee een record gebroken is, een verhoging van 2.6 deeltjes per miljoen. Klimaatwetenschappers hebben al hun grote zorg geuit.

Uiterst alarmerend
Het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) heeft luchtdelen geanalyseerd van allerlei plekken over de hele wereld, inclusief bijvoorbeeld de Rocky Mountains.

Analysten van het Noaa laten weten dat de gegevens uiterst alarmerend zijn, de uitstoot is de laatste 30 jaar meer dan verdubbeld. “En we zien geen afname in de toekomst”, aldus Dr. Pieter Tans van het Noaa. “We zien alleen maar een versnelling van de toename.”

Dramatische veranderingen
De hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer is een globaal probleem, wetenschappers geloven dat bepaalde hoeveelheden de druppel zijn die de emmer doet overlopen en waardoor dramatische klimatologische verandering plaatsvinden.

De wetenschappelijk adviseur van de Britse overhead Professor Sir David King, trekt ook aan de alarmbel. De maatregelen om de uitstoot van koolstofdioxide tegen te gaan, moeten worden versneld. “Vandaag meten we 380 per miljoen. Dat is hoger dan ooit, waarschijnlijk het hoogste niveau van 30 miljoen jaar. De mensheid is het klimaat snel aan het veranderen”.

Slechte cijfers
Ook de wereldweerorganisatie (WMO) komt met slechte cijfers. In het jaar 2004 kende onze atmosfeer de hoogste concentratie aan broeikasgassen sedert men die is beginnen te meten. Dat blijkt uit cijfermateriaal dat de WMO in haar allereerste jaarrapport heeft vrijgegeven. Het gaat hier ook om koolstofdioxide, maar eveneens methaangas en stikstofdioxide, aldus de organisatie.

De WMO acht het niet haar taak aanbevelingen te doen over het reduceren van de concentraties aan broeikasgassen. Zij beperkt zich tot het waarnemen van de veranderingen in de atmosfeer en het documenteren ervan in een wereldwijd aanvaarde consensus. Nog steeds zijn er immers "wetenschappers" die vraagtekens plaatsen achter de globale opwarming.

Bedoeling is dat in november dit jaar het rapport over het jaar 2005 wordt gepubliceerd.