Neoweb.nl

2006/2007 Meer vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline flambojan

  • **
  • 97
  • +17/-1
  • Dit forum is het helemaal !
2006/2007 Meer vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen
« on: January 22, 2007, 10:02:15 AM »
Meer vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen

bron:nu.nl3

AMSTERDAM - Het aantal vuurwerkslachtoffers dat in ziekenhuizen is behandeld is dit jaar voor het eerst in zes jaar fors gestegen. Tussen 24 december en 5 januari zijn 960 vuurwerkslachtoffers op een spoedeisende afdeling van een ziekenhuis behandeld.

Een jaar eerder waren dat er 660, een stijging van 46 procent. Dat laat de Stichting Consument en Veiligheid maandag weten.


Consumentenvuurwerk
De meeste ongevallen zijn veroorzaakt door legaal consumentenvuurwerk. Overheid en vuurwerkbranche zouden te weinig aandacht besteden aan voorzieningen om vuurwerk stabiel neer te zetten en goed af te steken.

Consument en Veiligheid adviseert de overheid fabrikanten en leveranciers te verplichten dergelijke voorzieningen voortaan bij het vuurwerk beschikbaar te stellen.

Bijvoorbeeld door bij pakketten grote vuurpijlen verplicht een pijp te leveren die dienst kan doen als lanceerbuis. De vuurwerkbranche heeft volgens de stichting de laatste jaren meer oog gehad voor een hogere omzet dan voor de veiligheid van mensen.

Doden
Tien procent van de behandelde gewonden is opgenomen met ernstig letsel. Daarnaast vielen de laatste jaarwisseling drie doden bij twee vuurwerkongelukken. Het hoge aantal slachtoffers komt overeen met de analyse van een aantal korpschefs dat vuurwerk de afgelopen jaarwisseling oorzaak is geweest van meer onveiligheid en overlast.

Veertig procent van de behandelde vuurwerkslachtoffers heeft het vuurwerk zelf afgestoken. Bij 52 procent werd het vuurwerk door een ander afgestoken. Van bijna twintig procent van de ongevallen is bekend dat het letsel is veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Bij vier procent van de ongevallen was sprake van zelf gefabriceerde bommen.

Baldadigheid
De meeste vuurwerkongevallen ontstaan omdat mensen bij het afsteken in de fout gaan. Onvoorzichtigheid, baldadigheid en onveilige improvisaties hebben de afgelopen jaarwisseling tot veel meer ongevallen geleid. Jongeren zijn nog steeds de grootste risicogroep van vuurwerkongevallen.

Vier op de tien slachtoffers vallen in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar, een kwart is 20 tot en met 29 jaar, 28 procent 30 jaar en ouder en 8 procent is nog geen 10 jaar.

zie ook: milieuvervuiling door vuurwerk