Neoweb.nl

Aanpak patserige criminelen succesvol

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Aanpak patserige criminelen succesvol
« on: June 08, 2006, 09:00:35 AM »
Aanpak patserige criminelen succesvol

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Alle politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland gaan binnenkort een methode gebruiken om onverklaarbaar vermogen van criminelen af te nemen. Ook de andere politiekorpsen en rechters gaan de methode vanwege het succes gebruiken. Dit heeft de politie Amsterdam-Amstelland woensdag op haar website bekendgemaakt.

Tot nu toe werkten alleen rechercheurs van het Bureau Financiële Economische Recherche (BFER) met de aanpak. Van mensen die te koop lopen met grote sommen geld, luxe goederen en een exorbitante levensstijl wordt bekeken of hun vermogen in verhouding staat met hun inkomen. Hiervoor wordt samengewerkt met sociale diensten en de Belastingdienst.


Als blijkt dat onverklaarbaar vermogen uit vermoedelijk criminele bron wordt aangetroffen, worden verdachten op grond van witwasbepalingen vervolgd. Vermogen dat is betaald met illegaal inkomen, wordt verbeurdverklaard.

Dure auto's
De methode wordt sinds maart 2005 toegepast in de hoofdstad. Tot nu toe zijn er 21 verdachten gearresteerd en onder meer 33 dure auto's, acht motoren, drie jetski's en vijf miljoen euro aan contanten in beslag genomen. In een zaak veroordeelde de rechtbank een verdachte tot 2,5 jaar celstraf voor witwassen en wapen- en drugsbezit.

Zijn dure Volkswagen en 20.000 euro cash werden verbeurdverklaard. Een andere crimineel raakte door de aanpak zijn café en twee dure auto's kwijt.