Neoweb.nl

IRA beëindigt gewapende strijd (video)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
IRA beëindigt gewapende strijd (video)
« on: July 29, 2005, 04:19:46 PM »
IRA beëindigt gewapende strijd

bron:nu.nl

BELFAST - Om 17.00 uur Nederlandse tijd is de aankondiging van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) om de wapens neer te leggen van kracht geworden. De leiding van de IRA heeft haar leden opgedragen vanaf dat tijdstip een einde te maken aan de gewapende strijd. Het Iers Republikeins Leger (IRA) had zijn leden donderdag opgedragen een einde te maken aan de gewapende strijd.

Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, heeft de aankondiging van de IRA verwelkomd. Hij noemde het een "moedig initiatief" dat het vredesproces doet herleven.

In een voor de IRA ongekend duidelijke verklaring staat dat de organisatie ook een einde wil aan criminele activiteiten van IRA-leden. De organisatie zegt ook voortaan de doelstellingen alleen nog via politieke wegen te willen bereiken. De verklaring lijkt een definitief einde te maken aan het al meer dan dertig jaar durende geweld in de Britse provincie. Het geweld in Noord-Ierland heeft sinds 1969 aan naar schatting ruim 3300 mensen het leven gekost.

Toekomst
Gerry Adams, de leider van de politieke arm van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), Sinn Fein, had eerder donderdag al bevestigd dat de IRA met een belangrijke verklaring zou komen over de toekomst van de verboden organisatie. Adams riep de IRA in april op de wapens neer te leggen om een definitief einde te maken aan de gewapende strijd. De organisatie heeft de afgelopen maanden haar leden geraadpleegd over de toekomst van de IRA.

Adams en andere Sinn Fein-kopstukken als Martin McGuinness hebben volgens de Ierse pers al afstand genomen van de zogeheten 'army council', een zevenkoppig bestuur van de gewapende tak van de katholieke Noord-Ierse beweging.

Beschuldiging
Het vredesproces in Noord-Ierland, dat begon met het sluiten van de Goede Vrijdag-akkoorden in 1998, ontspoorde definitief in oktober 2002. Toen werden de Noord-Ierse regering en het parlement op non-actief gezet en kwam het gebied opnieuw onder direct Brits bestuur. De directe aanleiding voor deze maatregelen waren beschuldigingen dat de IRA via zijn politieke vleugel Sinn Fein in het Britse ministerie voor Noord-Ierse Zaken was geïnfiltreerd.

In de afgelopen jaren hebben de Britse premier Blair en de Ierse premier Ahern steeds gepoogd het vredesproces te redden. Tot doorbraken leidde dat tot dusver niet.

Criminele activiteiten
De IRA kwam ook steeds in opspraak gekomen door criminele activiteiten. De IRA zou betrokken zijn geweest bij een bankoverval in Belfast, waarbij eind vorig jaar 26,5 miljoen pond (40,1 miljoen euro) werd buitgemaakt. Ook de moord op Noord-Ierse katholiek Robert McCartney in een bar in Belfast begin dit jaar wordt de republikeinen aangerekend. Deze daden hebben de steun voor de IRA doen afnemen.


Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Brits leger ontmantelt posten na IRA-verklaring (video)
« Reply #1 on: July 29, 2005, 04:20:20 PM »
Brits leger ontmantelt posten na IRA-verklaring

bron:nu.nl
 
LONDEN - De Britse strijdkrachten hebben vrijdag de eerste veiligheidsposten ontmanteld in de provincie Noord-Ierland. Dat heeft de omroep BBC bericht. De maatregelen volgen op een historische verklaring van het Iers Republikeins Leger (IRA) donderdag dat het de wapens heeft neergelegd.

Volgens zegslieden bij de Britse strijdkrachten wil Londen de "veiligheidssituatie" in Noord-Ierland zo snel mogelijk normaliseren. Londen houdt nog wel een slag om de arm. De komende maanden zal moeten blijken of alle IRA-leden zich ook houden aan de 'orders' van de organisatie om alleen nog het pad van de vrede te bewandelen.

Cruciaal zal de daadwerkelijke ontwapening van de IRA zijn. Volgens het ochtendblad The Times zal de vernietiging van het wapensarsenaal binnen twee maanden plaatshebben. Een speciale commissie houdt daarop toezicht en zal eind september haar bevindingen melden.