Neoweb.nl

Balkenende en Blair willen nu actie voor klimaat

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Balkenende en Blair willen nu actie voor klimaat
« on: October 19, 2006, 04:58:03 PM »
Balkenende en Blair willen nu actie voor klimaat

bron:nu.nl

LAHTI - Europa moet de leiding nemen bij het internationale debat over klimaatverandering. Dat bepleiten premier Jan Peter Balkenende en de Britse premier Tony Blair donderdag in een brief aan andere EU-leiders, vrijdag bijeen op een top in Finland.

Er zijn nog tien tot vijftien jaar voordat de wereld catastrofale keerpunten overschrijdt, schrijven Balkenende en Blair in hun brief. "Dus moeten we snel handelen."

De EU-leiders debatteren in het Finse Lahti tijdens hun informele top vrijdag onder meer over energie. "Maar elk debat over energiezekerheid moet ook gaan over klimaatverandering en onze economie, omdat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn", aldus Balkenende en Blair.

Economie
Europa kan en moet volgens hen het voortouw nemen bij het zoeken naar technologie voor een economie met minder uitstoot van kooldioxide. In Groot-Brittanni├ź wordt momenteel onderzocht wat de precieze economische gevolgen zijn van klimaatverandering. "We verwachten dat het onderzoek zal uitwijzen dat we het ons eenvoudig niet kunnen veroorloven om nu niet in actie te komen", aldus de twee regeringsleiders.

Ze doen ook concrete voorstellen. Zo moet het systeem van de handel in emissierechten worden versterkt en uitgebreid, ook met landen buiten de EU. De uitstoot van auto's en gebouwen moet omlaag en huishoudelijke apparaten moeten zuiniger. Europa moet meer investeren in biobrandstoffen en windenergie.

Kernenergie
Over kernenergie zeggen Balkenende en Blair niets. De Nederlandse en de Britse regering willen nieuwe kerncentrales bouwen. Balkenende en Blair willen verder dat klimaatverandering ook standaard op de agenda staat van topbijeenkomsten tussen de Europese Unie en landen als China, Rusland, India en Oekraïne.

Balkenende bekeek onlangs samen met Al Gore diens film An Inconvenient Truth, over de dreigende gevolgen van klimaatverandering.