Neoweb.nl

Kilimanjaro is al 82 procent ijs kwijt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Kilimanjaro is al 82 procent ijs kwijt
« on: October 17, 2006, 10:30:19 AM »
Kilimanjaro is al 82 procent ijs kwijt

bron:planet.nl

De twee grootste bergen van Afrika raken steeds sneller hun ijskappen kwijt. Mount Kilimanjaro en Mount Kenya zijn tussen de 25 tot 50 jaar verlost van hun ijslaag. Ontbossing en industriële vervuiling zijn de oorzaak, aldus milieudeskundigen.

Waterkraan dicht
De Kilimanjaro is de afgelopen 80 jaar al 82 procent van zijn ijslaag kwijtgeraakt, verklaart Fredrick Njau van de Kenyan Green Belt Movement. Mount Kenya, een van de weinige plekken bij de evenaar met een permanente ijslaag, is inmiddels 92 procent van de totale ijslaag kwijt.

“Een enorm belangrijk fenomeen. Want het smelten van de ijskappen betekent dat uiteindelijk de waterkraan dichtgaat”, aldus Nick Nuttall, als wetenschapper verbonden aan de Verenigde Naties. “Er zijn genoeg bewijzen te vinden voor klimaatsverandering en Afrika is hier zo’n beetje het meest kwetsbaar voor. De internationale gemeenschap dient zo snel mogelijk in te grijpen.”

Verplichting
De rijkere landen hebben volgens Nuttal de verplichting om arme landen te helpen met het tegengaan van het broeikaseffect. Er moeten nieuwe manieren worden gevonden voor de productie van gewassen en alternatieve brandstoffen zodat de houtkap wordt tegengegaan. De Afrikaanse bossen krijgen de klappen te verwerken die door geïndustrialiseerde landen worden aangebracht en hier moet volgens Nuttal een vergoeding voor komen.

Twee miljoen bomen
De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika, Mount Kenya volgt als tweede. Beide bergen zijn enorm populair voor bergbeklimmers, wandelaars en andere toeristen.

“De twee bergen zijn tussen de 25 en 50 jaar hun ijskappen kwijt als de ontbossing en de vervuiling op deze voet verder gaat”, waarschuwt ook Njau. De uitspraken van beide wetenschappers komen precies een week voor de klimaatconferentie in Nairobi.

De Green Belt Movement start samen met een Frans bedrijf een project waarbij twee miljoen bomen in de aankomende 30 jaar op beide bergen geplant worden.