Neoweb.nl

Zee sterft in rap tempo uit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Zee sterft in rap tempo uit
« on: October 20, 2006, 05:32:24 PM »
Zee sterft in rap tempo uit
 
bron:nu.nl
 
Het aantal stukken zee waar de vervuiling het leven heeft uitgeroeid, vaak 'dode zones' genoemd, stijgt snel. Dit stelde het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) donderdag in zijn hoofdkwartier in Nairobi.
Deskundigen schatten het aantal centra van deze dode wateren op circa tweehonderd, vijftig meer dan twee jaar geleden. De eerste ontwikkelden zich in de jaren zestig aan de oostkust van de Verenigde Staten en langs de Scandinavische kust. Later volgden grote secties van de Golf van Mexico die gesmoord wordt door het vuil dat de rivier de Mississippi aanvoert.

Morsdode wateren
Nu liggen er volgens UNEP morsdode wateren voor de kusten van Zuid-Amerika, China, Japan, West-Afrika, Portugal, de Britse Eilanden en zelfs voor de kust van Nieuw-Zeeland. Ook de Zwarte Zee (foto) is er niet al te best aan toe. De UNEP waarschuwt dat de in de oceanen gelegen zones ook vissterfte inhouden en zo talrijke mensen bedreigen die op visserij zijn aangewezen. De organisatie brengt de zones in kaart en komt begin volgend jaar met een nieuwe 'atlas' van dode zeeën.

De verschillende kustgebieden worden door diverse factoren bedreigd. Landbouw en dierlijke afvalstoffen kunnen ervoor zorgen dat er in delen van de zeeën en oceanen geen zuurstof meer voorkomt en op die manier een dode zone creëren. Maar ook kunnen ze de de bodem uitermate vruchtbaar maken voor giftige algensoorten, die een groot gevaar vormen voor de overige levensvormen.

Het aantal dode zones stijgt al sinds de jaren zeventig, maar vooral de afgelopen tien jaar is de toename versneld. Sinds 1990 is het aantal van zulke gebieden verdubbeld tot het huidige aantal van 150. Sommige dode zones zijn relatief klein (minder dan één vierkante km), maar er bestaan ook uitgestrekte zones van wel 70.000 vierkante kilometer. De toename van verontreinigende stoffen in het zeewater vormt zelfs een grotere bedreiging voor de visstand dan de overbevissing die wereldwijd plaatsvindt, waarschuwde UNEP ruim twee jaar geleden al.

Chinese rivieren
Ook de mondingen van de twee grote Chinese rivieren, de Yangtze en de Gele Rivier, zijn door de Verenigde Naties tot 'dode zone' verklaard. Volgens de krant China Daily danken de riviermondingen het predikaat aan de ernstige vervuiling van het water door onder meer giflozingen. Meer dan 300 miljoen mensen op het Chinese platteland hebben geen toegang tot drinkwater, zei een regeringswoordvoerder tegen de krant.

Sinds een jaar geleden in de rivier Songhua zoveel gif was gedumpt dat de drinkwatervoorziening in een grote stad tijdelijk moest worden afgesloten, hebben de Chinese autoriteiten zeventig giflozingen geteld.

Links:
Tweehonderd dode zones in de oceanen
Kaart van bekende dode zones
UNEP