Banden, remblokken en asfalt veroorzaker fijnstof bron:planet.nl Een kwart van al het fijnstof wordt veroorzaakt door slijtage van autobanden, remblokken en asfalt. De resten zijn niet weg te filteren.
Dit schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van berekeningen van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), een onafhankelijk adviesorgaan van de regering dat valt onder het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het fijnstof zorgt ervoor dat Nederland niet voldoet aan Europese richtlijnen voor milieuvervuiling.
GezondheidsklachtenDoor de uitstoot van de deelresten kunnen grote bouwprojecten en de aanleg van nieuwe wegen niet doorgaan, aldus Robert van de Brink van het MNP. Fijn stof bestaat uit zwevende deeltjes die zo klein zijn dat ze niet blijven plakken aan de natuurlijke vuilvangers in de neus-, mond- en keelholte. Daardoor komen ze heel diep in de luchtwegen terecht en dat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Bovendien kan een stofdeeltje beladen zijn met een complex mengsel van schadelijke stoffen zoals ijzer, nitraat, pak's, dioxines en geoxideerde koolwaterstoffen. Deeltjes fijn stof zijn vele malen kleiner dan huisstof en zijn zo licht dat ze blijven zweven.
Banden en remblokken dragen in Nederland zorg voor 1,6 miljoen kilo fijnstof. Asfalt is goed voor 1,4 miljoen kilo. De vervuiling is niet te voorkomen. Dieselauto’s zijn verantwoordelijk voor 8 miljoen kilo fijnstof, maar door de montage van roetfilters is hier wel iets aan te doen.
,,Het is op de totale hoeveelheid fijnstof die er wordt geproduceerd een relatief kleine hoeveelheid'', zegt Van de Brink, ,,maar mede hierdoor halen we de Europese normen voor fijnstof niet.''
Door slijtage verliest een autoband met een gemiddelde levensduur een à twee kilo rubber. Vrachtwagen banden verliezen zelfs zo’n negen à twaalf kilo. Dit betekent dat negen procent van het bandenslijpsel als fijnstof in de lucht verdwijnt.
BandenfabrikantenDe resultaten van het onderzoek waren ook voor de bandenfabrikanten nieuw. “Dit is ons niet bekend'', aldus Pirelli. Concurrent Michelin Nederland zegt dat het probleem ontstaat door het gebruik van aromatische oliën die noodzakelijk zijn voor de band. “Er wordt met man en macht aan een oplossing gewerkt. Vanaf 2009 is het gebruik van deze olie verboden.''
Het imago van de bandenindustrie krijgt door het rapport een flinke deuk . “Je hebt nou eenmaal banden nodig'', aldus een woordvoerder van de VACO, de ondernemersorganisatie voor de bandenbranche. “De autoband die niet slijt, bestaat niet. Het is wel zo dat banden steeds slijtvaster worden, omdat de industrie en de klanten erom vragen.''
Het Duitse ministerie van Milieu kwam in het voorjaar ook met cijfers waaruit bleek dat 25 procent van alle fijnstof wordt veroorzaakt door slijpresten van auto-onderdelen en wegen.
links:Het Milieu- en Natuurplanbureaumilieuloke over fijnstofAirnet over luchtvervuiling