Neoweb.nl

Bijna 16.000 soorten bedreigd met uitsterven

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Bijna 16.000 soorten bedreigd met uitsterven
« on: November 17, 2004, 10:10:14 AM »
Bijna 16.000 soorten bedreigd met uitsterven

bron:nu.nl

BANGKOK - Meer dan 15.000 dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. Ondanks tal van beschermingsmaatregelen staat een op de drie amfibieën en bijna de helft van alle zoetwaterschildpadden op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de internationale natuurorganisatie IUCN woensdag publiceerde.

Daarnaast wordt gevreesd voor het voortbestaan van een op de acht vogelsoorten en een kwart van alle zoogdieren. Op de lijst staan ook meer dan 8000 plantensoorten.


In werkelijheid is de situatie nog erger, aldus het IUCN. De lijst meldt 15.589 bedreigde soorten, maar omdat slechts een fractie van de bekende soorten is onderzocht, is dit "een grote onderschating van het echte aantal", aldus Craig Hilton-Taylor, verantwoordelijk voor de samenstelling van de lijst.

Offline Ruud

  • *
  • 18
  • +7/-2
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Bijna 16.000 soorten bedreigd met uitsterven
« Reply #1 on: February 23, 2005, 01:24:52 AM »
Soorten komen en gaan op deze planeet, dit is al zo sinds er leven is op deze planeet.
Een soort die zich niet aanpast aan nieuwe omstandigheden sterft uit, dit proces is ook een soort evolutie, alleen succesvolle soorten overleven. Soorten die zich aanpassen.
En nu weet ik ook wel dat het nu zo is dat er veel soorten uitsterven door toedoen van de mens. De mens is eigenlijk de nieuwe omstandigheid en soorten die zich daar niet aan aanpassen sterven uit!
Klinkt mischien vrij hard, maar zo is nu eenmaal de situatie.
Wij mensen zijn op dit moment de dominante soort en we veranderen de planeet, andere soorten zijn hier de dupe van.
En uiteindlijk worden we (mischien) zelf ook de dupe en sterven we zelf ook uit. (als we zo doorgaan) en maken wij op onze beurt weer plaats voor andere soorten, zodat er weer een andere dominante soort kan opstaan.
(eens waren de dinosauriers de dominante soort, zij hebben dit miljoenen jaren volgehouden, ik zie ons mensen dat nog niet evenaren)