Neoweb.nl

Afbreken ijsplaat Antarctica gevolg van opwarming

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Afbreken ijsplaat Antarctica gevolg van opwarming
« on: August 04, 2005, 10:15:20 AM »
Afbreken ijsplaat Antarctica gevolg van opwarming

bron:nu.nl

PARIJS - De reusachtige ijsplaat die in Antarctica in 2002 in stukken brak, was de grootste ineenstorting van een ijsplaat sinds 1000 jaar. De ineenstorting werd veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Dat is de conclusie van een onderzoek dat donderdag in het blad Nature wordt gepubliceerd.

Amerikaanse deskundigen hadden in 2002 onderzoek gedaan en bodemmonsters genomen van de ijsplaat Larsen B. voordat die in ijsbergen uiteenviel. De monsters bevatten de restanten van plankton en algen in mineraallagen. Ze gaven inzicht in de klimaatveranderingen in de afgelopen millennia.

Intact
De onderzoekers concluderen dat de ijskap sinds het einde van de IJstijd 11.000 jaar geleden vele millennia intact is gebleven, maar de laatste tijd langzaam dunner was geworden. Vooral de afgelopen decennia is het hard gegaan, aldus de wetenschappers. De afgelopen jaren zijn zeker enkele tientallen meters van de plaat gesmolten.

"De ineenstorting van de ijsplaat Larsen B. is een unieke gebeurtenis binnen het Holoceen", aldus de onderzoekers. Het Holoceen is een periode van betrekkelijke mild weer dat volgde op de IJstijd. Het onderzoek bevestigt eerdere studies naar het effect van klimaatsverandering op het Antarctisch Schiereiland, waar zich 's werelds grootste zoetwatervoorraden bevinden.

De afgelopen vijftig jaar is de temperatuur met ongeveer 2 graden Celsius gestegen. Het schiereiland heeft daardoor een paar ijsplaten verloren met een totale oppervlakte van 12.500 vierkante kilometer, ofwel vier keer de oppervlakte van Luxemburg.