Neoweb.nl

Droogte teistert Amazonegebied

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Droogte teistert Amazonegebied
« on: October 27, 2005, 10:59:03 AM »
Droogte teistert Amazonegebied
 
bron:planet.nl
 
Het doorgaans vochtige Amazonegebied kampt met de ergste droogte van de afgelopen veertig jaar
In alle steden van de noordelijke staat Amazonas is op de hoofdstad Manaus na de noodtoestand uitgeroepen, zo bericht persbureau AFP.
 
Drooggevallen rivieren
De 61 steden van het grotendeels met regenwouden bedekte Amazonas kampen met toenemende drinkwatertekorten. Nog acuter is de situatie van zo'n 1200 geduchten die aan meren en rivieren liggen die grotendeels zijn drooggevallen. Het vervoer over water, doorgaans de enige manier van transport, is grotendeels stil komen te liggen. Militairen zijn ingezet om noodhulp te verlenen.

Ook grote rivierstromen zoals de Rio Negro en de Amazone worden door de hoge temperauren en gebrek aan regen getroffen. Zo is het waterpeil van de Rio Negro 12 meter gezakt.

Bosbranden
Weerkundigen van de Braziliaanse overheid wijten de droogte aan de ongewoon hoge temperaturen op de zuidelijke Atlantische Oceaan, maar volgens milieuorganisatie Greenpeace heeft de overheid de droogte versterkt door de ontbossing van het Amazonegebied aan te moedigen. Het tempo van de ontbossing is de afgelopen jaren weer toegenomen.

Door de ontbossing is ook het aantal ongecontroleerde bosbranden in het Amazonegebied fors gestegen. Veel branden worden voor het verkrijgen van landbouwgrond aangestoken. Door gebrek aan regen houden die branden veel langer aan dan gebruikelijk.