Neoweb.nl

Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel
« on: September 25, 2005, 01:58:09 PM »
Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel

bronnen:nu.nl & kennislink.nl

AMSTERDAM - De regenval in de Sahel zou met 25-50% toe kunnen nemen als gevolg van het broeikaseffect. Dat blijkt uit resultaten van het Challenge Project, waarbij het klimaat voor de komende 80 jaar met een computermodel wordt gesimuleerd, zo meldt Kennislink op haar website.

Oorzaak van de toename van deze regenval in het woestijngebied is de versterking van de moesson, de jaarlijkse terugkerende regenperiode in dit gebied. De meeste regen in de Sahel valt in de maanden juli tot en met september. Door de sterke opwarming van de Sahara stroomt er als gevolg van drukdalingen vochtige lucht van de Atlantische oceaan naar de Sahel. Het broeikaseffect versterkt dit proces.

Simulatie
Het gebruikte computermodel is het Community Climate System Model (CSM); deze simulatie maakt deel uit van het Challenge Project. Uit de 80-jarige simulatie wordt een toename van regenval van 1-2 mm/dag berekend (25-50 %), als gevolg van het broeikaseffect. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Geophysical Research Letters (PDF-bestand).

Door deze toename in de Sahel regenval neemt de kans op een droogte zoals in de periode 1970-1990 sterk af. Echter, droogteperiodes aldaar zijn nooit uit te sluiten, het klimaat zal ook in de toekomst natuurlijke schommelingen blijven behouden.

Onzekere factoren
De resultaten van dit onderzoek zijn getoetst aan de beschikbare waarnemingen. Desalniettemin blijven er nog veel onzekere factoren. Vergelijking met andere modelstudies en verder onderzoek is nodig om deze prognoses verder te kunnen onderbouwen.