Neoweb.nl

broeikasgas CO2 begraven en injecteren in de bodem

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bruno

  • **
  • 95
  • +25/-9
  • Dit forum is het helemaal !
broeikasgas CO2 begraven en injecteren in de bodem
« on: September 21, 2005, 07:29:54 PM »
‘Begraaf broeikasgas CO2’
 
bron:planet.nl
 
Het broeikasgas CO2 kan ondergronds worden opgeslagen.
Zo’n 20 tot 40 procent van het wereldwijde overschot aan CO2 zou tussen nu en 2050 ondergronds kunnen worden opgeslagen, aldus een rapport van VN-wetenschappers waar persbureau AFP de hand heeft gelegd.

Opslag in lege olievelden
Kooldioxide (C02) is het belangrijkste broeikasgas. Het overschot aan C02 dat door verbranding van fossiele brandstoffen in de atmosfeer belandt, vormt al jaren een onderwerp van gesprek op klimaatconferenties.

Op de aanstaande bijeenkomst van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, een intergouvernementele organisatie van de VN), die van 22 t/m 28 september in het Canadese Montreal wordt gehouden, zal een nieuw IPCC-rapport worden gepresenteerd waarin de mogelijkheid van ondergrondse opslag van CO2 wordt toegelicht.

Volgens dit rapport kan de komende eeuw tussen de 220 en 2200 miljard ton CO2 ondergronds worden opgeslagen, bijvoorbeeld in lege olie- en gasvelden onder de zeebodem.

Het broeikasgas dient dan in grote hoeveelheden te worden verzameld bij belangrijke CO2-uitstoters zoals energiecentrales en zware industrieën. Daarna kan het broeikasgas getransporteerd worden naar de beoogde opslagplek en worden geïnjecteerd in de oceaanbodem. De kosten worden vooralsnog geraamd op 15 tot 75 dollar per ton CO2.

Geen wondermiddel
Het rapport waarschuwt wel dat de ondergrondse opslag van kooldioxide geen wondermiddel is in de strijd tegen klimaatverandering. Andere maatregelen zoals een doelmatiger gebruik van de huidige energiebronnen en gebruik van milieuvriendelijke energie blijven noodzakelijk, zo onderstrepen de VN-wetenschappers.

Het Franse Energie Agentschap ADEM benadrukt dit punt eveneens in een ander rapport. Volgens ADEM beschikken grote uitstoters van CO2 zoals China en India niet over zulke ondergrondse opslagmogelijkheden of bevinden deze zich te ver van de bronnen die CO2 uitstoten.

Ook moeten de gevolgen van ondergrondse opslag voor het milieu en het leven in zee nog nader worden onderzocht, aldus het IPCC.