Neoweb.nl

dagelijks 270.000 bomen door het toilet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
dagelijks 270.000 bomen door het toilet
« on: November 22, 2005, 11:13:06 PM »
'Hele bossen door de wc gespoeld'
 
bron:planet.nl
 
Wereldwijd worden dagelijks 270.000 bomen door de wc gespoeld.
Elke dag worden er honderdduizenden bomen door het toilet gespoeld of in de prullenbak gegooid, maar consumenten zijn zich daar meestal niet bewust van. Dat zei het Wereld Natuur Fonds (WNF) maandag tijdens de presentatie van de resultaten van een eigen onderzoek naar de herkomst van wc-papier, tissues en papieren servetten.

De milieu-organisatie heeft gekeken naar de productie van de vijf grootste tissuefabrikanten van Europa, die gezamenlijk zo'n 70 procent van de Europese markt bedienen. Nederlanders vebruiken gemiddeld jaarlijks zo’n 13 kg wcpapier, tissues en servetten, en dat is ongeveer gelijk aan het Europese gemiddelde. Het wereldwijde gebruik van deze producten gaat ten koste van bossen in Latijns-Amerika, Canada, de VS, Zuid-Afrika, Rusland, Azië en Europa.

Gerecycled
Volgens het wereldnatuurfonds worden voornamelijk in de huishoudens 'alarmerend' weinig toiletpapier en tissues van gerecycled materiaal gebruikt. De oorzaak zou tweeledig zijn. Ten eerste bieden de producenten deze milieuvriendelijke producten te weinig aan en gaan ze niet verantwoord genoeg te werk bij het inkopen van hun hout. Ze zouden de herkomst van hun producten inzichtelijker kunnen maken voor de consument.

Ten tweede zou de consument zich ook bewuster kunnen opstellen bij de aankoop van deze producten, vindt het WNF. Veel mensen willen geen gerecycled toiletpapier kopen, omdat ze denken dat de kwaliteit ervan slechter is. Een fabeltje, vindt Niek van Heijst, algemeen directeur van het WNF. "Per slot van rekening maken mensen wanneer ze op school of kantoor zijn hier ook al volop gebruik van."

Het toiletpapier en de papieren handdoekjes die worden geleverd aan kantoren, scholen en hotels, worden namelijk wel voornamelijk van gerecyclede vezels gemaakt, zo heeft het WNF-rapport uitgewezen. In de winkel actief vragen naar gerecyclede producten is volgens Van Heijst dan ook een goed idee.

Recyclingsymbolen
Van Heijst waarschuwt verder nog voor de recyclingsymbolen op tissueverpakkingen. Die zetten de gebruiker vaak op het verkeerde been, omdat ze veelal alleen betrekking hebben op de verpakking en niet op het product zelf. De producenten zouden de consument dan ook beter moeten informeren, vindt het WNF.

De gemiddelde Europeaan gebruikt jaarlijks 13 kilo aan papieren producten. Samen is dat volgens het WNF goed voor ongeveer 22 miljard rollen toiletpapier. De consument heeft echter geen idee dat hij de wouden bedreigt als hij naar het toilet gaat