Neoweb.nl

De grenzen van de Westerse Wereld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
De grenzen van de Westerse Wereld
« on: July 18, 2014, 11:48:27 AM »
Langzaam worden de grenzen van het 'Westen' wel naar buiten toe geduwd, tegen Rusland aan en in het vasteland van Afrika. De grens van landen met conflicten, dictators en corruptie, lijkt zich langzaam, land-voor-land te verplaatsen, weg van de Westerse Wereld. Het gebied dat achterblijft, beleeft economische groei en welvarendheid.
zie: http://www.cfr.org/global/global-conflict-tracker/

Het gebied rondom de Middenlandse Zee is bijna 'geheel' Westers aan het worden. Het begon bij Turkije.
Ook Irak en Afghanistan, Libie, Egypte hebben een soort van (pro)Westerse Regering gekregen. Estland, Letland, Bellarus en Oekraine waren al eerder pro-westers.
Maar is dat een kwalijke zaak? Er heerst hier in het Westerse Europa al bijna 70 jaar vrede en welvaart.

Natuurlijk komen bepaalde groepen mensen hierdoor wel in de verdrukking en dat is weer een voedingsbodem voor extremisme. (denk aan strenge extremistische moslimbewegingen zoals ISIS en Boko Haram).

Zelfs al zijn die landen over 5, 10 of 20 jaar volledig 'democratisch' en 'kapitalistisch', dan nog zullen splintergroeperingen aanslagen blijven plegen. Dat gebeurt ook nog steeds in Spanje (Basken en Catalanen) en Noord Ierland. Zelfs in Nederland wil een groep Friesen zich losweken van de rest van Nederland. Nu zie ik niet zo snel gebeuren dat Friesen aanslagen gaan plegen om zich van Nederland af te splitsen. Maar het geeft wel aan dat sommige mensen hun 'land' willen verdedigen en als het moet met geweld willen terugveroveren.

En als je denkt dat onze huidige wereld en alle grenzen er over 100 of 500 jaar nog steeds uitzien als vandaag, moet je eens kijken naar de politieke grensverschuivingen sinds 1519 tot 2006:
https://www.youtube.com/watch?v=nq0KNfS_M44

of eentje van 3000 voor Christus tot 2013:
https://www.youtube.com/watch?v=l53bmKYXliA