Neoweb.nl

‘De mens is oorzaak zwaardere stormen’

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
‘De mens is oorzaak zwaardere stormen’
« on: September 13, 2006, 03:40:00 PM »
‘De mens is oorzaak zwaardere stormen’
 
bron:planet.nl
 
De toenemende kracht van wervelstormen wordt veroorzaakt door broeikasgassen van de mens.
De BBC zette verschillende onderzoeken op een rijtje waaruit dat zou blijken. Wetenschappers hebben berekend dat tweederde van de recente stijging van de zeewatertemperatuur, de brandstof voor wervelstormen, te wijten is aan uitstoot door mensen.

Vorig jaar bleek al dat er een sterke toename was van het aantal orkanen in de categorieën 4 en 5 in de laatste decennia. Overigens moet daarbij aangetekend worden dat er fouten kunnen zitten in de historische registraties van orkanen.

Invloed moeilijk te bepalen
De invloed van broeikasgas op orkaankracht is moeilijk vast te stellen en een direct verband is nog niet onomstotelijk bewezen, maar de laatste twee jaar hebben grote wetenschappelijke onderzoeken de kennis aanzienlijk vergroot.

Vorig jaar juli bleek uit onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology dat de duur, maximum windsnelheden en energie die vrijkomt in tropische stormen, in de noordelijke helften van de Atlantische en Grote Oceanen sinds midden jaren zeventig aanmerkelijk zijn gestegen.

Zware stormen exponentieel toegenomen
Het Georgia Institute of Technology documenteerde enkele maanden later een stijging van het aantal stormen in de categorieën 4 en 5. Tussen 1975 en 1989 waren dat er 171, maar de laatste vijftien jaar steeg het aantal tot 269.

“We kunnen zeggen dat de toename van de intensiteit waarschijnlijk voortvloeit uit de stijging van de temperatuur van het zeewateroppervlak, en dat is waarschijnlijk weer veroorzaakt door de opwarming van de aarde”, zei onderzoeker Peter Webster tegen de BBC.

In juni constateerde het US National Center for Atmospheric Research aan de hand van analyse van het uitzonderlijk actieve orkaanseizoen van 2005 dat de temperatuur van het zeewateroppervlak 0.9 graden Celcius boven het gemiddelde lag in de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Uit vergelijkingen met andere gebieden van de oceaan leidde het instituut af dat de temperatuurstijging voor de helft veroorzaakt werd door broeikasgassen.

Menselijke oorzaak
De vooraanstaande klimatologen Benjamin Santer en Tom Wigley van het Lawrence Livermore National Laboratory zochten met 22 computermodellen van het klimaat naar een verband tussen de zeewatertemperatuur en het broeikaseffect. Zij constateerden dat er een kans van 84 procent is dat externe factoren – m.a.w. de mens – 67 procent van de stijging van de zeewatertemperatuur verklaren.

“De belangrijke conclusie is dat de waargenomen stijgingen van de temperatuur van het zeewateroppervlak niet alleen aan de hand van natuurlijke oorzaken kunnen worden verklaard”, aldus Wigley.

Politiek
Het broeikaseffect is onderwerp van politieke discussie. Klimaatsceptici, industriëlen sommige regeringen (vooral de Amerikaanse regering) stellen dat de opwarming van de aarde niet zomaar aan de uitstoot van CO2 geweten kan worden, omdat er pas sinds 35 jaar satellietobservaties worden gemaakt. Die resultaten kunnen afwijken van de oudere meetinstrumenten.