Neoweb.nl

Dieven zetten Senegal zonder stroom

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Dieven zetten Senegal zonder stroom
« on: February 01, 2006, 09:30:24 AM »
Dieven zetten Senegal zonder stroom
 
bron:planet.nl
 
Het platteland van Senegal zit steeds vaker zonder stroom, doordat dieven zonnepanelen stelen.
Het Senegalese Bureau voor Plattelandselektriciteit (ASER) heeft tienduizend zonnepanelen geïnstalleerd in 300 dorpen. Binnen 20 jaar moet tweederde van de plattelandsdistricten van stroom wordt voorzien. De zonnepanelen leveren elektriciteit voor onder meer irrigatiesystemen en telecommunicatie.

Uit een recent onderzoek blijkt dat in 2005 drie van de twintig geïnstalleerde zonnepanelen verdwenen waren. De dieven opereerden bij kerken, scholen en een kraamziekenhuis.

“Je kunt je voorstellen hoe groot de teleurstelling is bij dorpsbewoners als hun kraamkliniek ineens weer zonder elektriciteit zit”, zegt André Faye, hoofd Duurzame Energieprojecten van ASER, tegen OneWorld.

Ook het nationale telecommunicatiebedrijf Sonatel wordt regelmatig slachtoffer van diefstal. De laatste drie jaar werden meer dan tweehonderd panelen gestolen van gebouwen van Sonatel. De twaalf segmenten waaruit een zonnepaneel bestaat, kosten elk 400 dollar. De dieven verkopen die door voor 160 dollar.

Sonatel bestrijdt diefstal door zonnepanelen te verankeren aan beton. Volgens ASER moeten de dorpsgemeenschappen zich verantwoordelijker opstellen en desnoods een soort burgerwacht in het leven roepen om diefstal voortaan te voorkomen.