Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: D.Heusden on May 24, 2006, 09:04:02 AM

Title: Druk orkaanseizoen 2006
Post by: D.Heusden on May 24, 2006, 09:04:02 AM
Weer druk orkaanseizoen voorspeld
 
bron:planet.nl
 
De Amerikaanse weer- en klimaatorganisatie NOAA verwacht een druk orkaanseizoen voor het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Dat liet de organisatie bij de start van de National Hurricane Preparedness Week (21-27 mei) weten.

Stormen en orkanen
Op een persconverentie van de NOAA (North Oceanographic and Atmospheric Administration) liet woordvoerder David Sampson weten dat de bewoners langs de kust van de noordelijke Atlantische Oceaan dit seizoen 13 tot 16 zware, nog te benoemen stormen kunnen verwachten.

Daarvan zullen er 8 tot 10 uitgroeien tot een echte orkaan, met 4 tot 6 pittige uitschieters die de categorie 3 of hoger zullen bereiken, met windsnelhedenvan 177 kilometer per uur of meer.

Het seizoen voor het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni t/m 30 november.

Meer dan gemiddeld
Dat is meer dan het gemiddelde voor het noordelijke deel van de Atlatische Oceaan. Gemiddeld telt deze regio in het orkaanseizoen 11 zware stormen die een eigen naam krijgen. Daarvan groeien er gemiddeld 6 uit tot een orkaan, inclusief 2 orkanen van categorie 3 of hoger.

In 2005 sloeg het orkaanseizoen voor de gehele Atlantische Oceaan in de Verenigde Staten alle records. Het Nationale Orkaancentrum in Miami registreerde 28 zware stormen, waaronder vijftien orkanen. Vooral de orkaan Katrina zaaide dood en verderf in de zuidelijke staten van de VS. Ruim 1300 mensen kwamen om het leven.

De toename van het aantal orkanen in de afgelopen 35 jaar wordt toegeschreven aan de opwarming van de aarde. Door het warmer worden van het zeewater is de kans op het ontstaan van orkanen groter.