Neoweb.nl

Sneeuwgrens Alpen schuift honderden meters naar boven

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Sneeuwgrens Alpen schuift honderden meters naar boven
« on: October 27, 2005, 10:32:18 AM »
Sneeuwgrens Alpen schuift honderden meters naar boven

bron:nu.nl

WAGENINGEN - De sneeuwgrens in de Alpen zal aan het eind van deze eeuw gemiddeld twee- tot vierhonderd meter hoger liggen dan nu het geval is. Dat heeft drastische gevolgen voor het skitoerisme in dat gebied. Tegelijkertijd gaat het in de Europese berggebieden harder en vaker regenen, waardoor een groter risico op overstromingen ontstaat.

Dat schrijven onderzoekers van de Wageningen Universiteit deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De Wageningse weerdeskundigen hebben samen met wetenschappers van vijftien andere Europese instituten vier jaar lang gewerkt aan een alomvattend klimaatonderzoek in Europa.

Aan het onderzoek, dat is gefinancierd door de Europese Commissie, hebben ook belanghebbenden uit de diverse sectoren, zoals toeristische ondernemers, natuurbeheerders en boseigenaren meegewerkt.

Klimaatverandering
Dat het minder gaat sneeuwen, komt doordat de temperatuur stijgt. De klimaatverandering zal overal in Europa voor veranderingen zorgen. Het Middellandse-Zeegebied zal bijvoorbeeld te maken krijgen met een watertekort en woestijnvorming. Eerder voorspelden wetenschappers al dat de Noord- en de Oostzeekusten het toerisme uit de Zuid-Europese landen zullen gaan overnemen. Nu is voor het eerst in kaart gebracht wat er de komende eeuw in heel Europa zou kunnen gaan gebeuren.

De klimaatverandering heeft volgens de onderzoekers grote gevolgen voor de flora en fauna, onder meer in berggebieden. Alpine natuur is erg kwetsbaar. Nu al constateren natuurbeheerders dat bepaalde soorten niet meer voorkomen.

Terugdringen
Dat aantal zal nog toenemen. Effectief natuurbeheer in de kwetsbaarste gebieden zou het proces aanzienlijk kunnen terugdringen, maar dat is heel moeilijk aangezien er veel verschillende eigenaars met verschillende belangen in het spel zijn, zo menen de wetenschappers. Het inrichten van natuurreservaten staat bijvoorbeeld op gespannen voet met massaal bergtoerisme.

Woordvoerders van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en van het Nationaal Alpen Platform denken dat de traditionele wintersportgebieden het eerst te maken zullen krijgen met de gevolgen van te weinig sneeuwval. "Pistes beginnen op ongeveer 1600 meter. Als die grens honderden meters naar boven opschuift, zijn de toppen in bijvoorbeeld Kitzb├╝hl niet hoog genoeg", aldus J. Gieske van NskiV. De nieuwste wintersportdorpen hebben volgens hem toppen van wel 3800 meter hoog.

Sneeuwdagen
Hij wijst er op dat het totale aantal sneeuwdagen in het Alpengebied zal afnemen, waardoor in skigebieden met voldoende hoge toppen een capaciteitsprobleem ontstaat. "Er kan maar een beperkt aantal mensen tegelijk op de berg."

De regeringen van Zwitserland en Oostenrijk zijn volgens het Nationaal Alpen Platform wel degelijk bezig om oplossingen te vinden voor het probleem dat zij zien opdoemen. De wintersportindustrie is voor grote delen van hun landen de belangrijkste reden van bestaan.

Wintersporten
"Er worden allerlei andere wintersporten, waarvoor je geen hoge toppen nodig hebt, gepromoot. Indoorskie├źn is daar een van. Ook lopen er experimenten met bijvoorbeeld het inpakken van een berg om zo de sneeuw vast te houden", zegt Gieske.