Neoweb.nl

EU eens over minder CO2-uitstoot auto's

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
EU eens over minder CO2-uitstoot auto's
« on: June 29, 2007, 10:08:44 AM »
EU eens over minder CO2-uitstoot auto's

LUXEMBURG - Nieuwe auto's mogen in 2012 gemiddeld hooguit 120 gram CO2 per kilometer uitstoten. De EU-landen hebben donderdag hun goedkeuring gegeven aan dat doel van de Europese Commissie.
 
Auto's stoten nu elke kilometer nog 160 gram van het broeikasgas uit. Alle autofabrieken moeten hun modellen daarom verbeteren, ook de kleinste en zuinigste auto's.

Doel
"Je kunt het doel van 120 gram niet halen zonder de vele middenklasse en kleine wagens", zei de Duitse minister Sigmar Gabriƫl, die de vergadering van milieuministers hierover voorzat.

Zestig procent van de auto's die in Europa worden gemaakt zijn middenklasse en 20 procent zijn kleine modellen.

De Duitse minister verhulde niet dat hierover een conflict bestaat met de Franse en Italiaanse autofabrikanten, die veel middelgrote en kleine wagens van de band laten rollen.

Duitsland
Duitsland wil niet dat de EU-aapak zich geheel richt op de Duitse fabrikanten van grote auto's. De BMW, Mercedes en Porsche stoten relatief veel broeikasgas uit. Porsche staat aan kop met 297 gram per kilometer. Een Smart stoot slechts 116 gram uit.

De Europese Commissie komt later dit jaar met voorstellen hoe de branche het doel technisch moet halen en wat de sancties kunnen zijn. "We zullen iedereen redelijk behandelen", beloofde EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) alvast. "Ons plan zal zo neutraal mogelijk zijn wat betreft de concurrentieverhoudingen."

CO2-limiet
De EU-landen komen met de verplichte CO2-limiet, omdat de branche zelf de CO2-uitstoot te weinig beperkte. Na 2012 wil Brussel een strenger doel stellen: 95 gram in 2020.

Bovenop de verbeterde motoren en andere technieken in auto's willen de EU-landen nog 10 gram CO2 per kilometer besparen door biobrandstoffen.

bron: ANP & nu.nl