Neoweb.nl

Europese flora kwijnt weg door broeikaseffect

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Europese flora kwijnt weg door broeikaseffect
« on: May 25, 2005, 12:22:33 PM »
Europese flora kwijnt weg door broeikaseffect  
Meer dan de helft van de Europese plantensoorten zal rond 2080 verdwenen of bedreigd zijn door de opwarming van de aarde, aldus een nieuwe studie.
Het onderzoek is uitgevoerd door Franse, Britse, Portugese en Zweedse onderzoekers en gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschapsblad Proceedings of the National Academy of Sciences.


Geen florissant toekomstbeeld
“De klimaatverandering heeft een enorme impact op de Europese flora, zelfs onder de meest gunstige scenario’s,” aldus onderzoeker Sandra Lavorel van het Alpiene Ecologische Laboratorium in Grenoble, die aan de studie heeft deelgenomen.

Met behulp van een computermodel produceerden de wetenschappers zeven toekomstscenario’s voor 1350 Europese plantensoorten, afhankelijk van de mate van de temperatuurstijging (tussen de 1,8 and 3,6 graden Celsius) en de uitstoot van broeikasgassen.

De resultaten werden verwerkt in kaarten die weergeven hoe de Europese flora er in de toekomst uit kan zien. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de soorten in een kwetsbare positie belandt of in hun voortbestaan wordt bedreigd. Het risico op uitsterven is voor veel soorten groot, zo concluderen de auteurs.

Grootste risicogebieden
Het verlies aan plantaardige biodiversiteit zal het grootste zijn in de noordelijke mediterrane zone, zuidelijk Portugal, Zuidwest-Spanje en berggebieden zoals de Alpen. Daar lijdt de vegetatie het meest onder de hogere temperaturen en stress door watergebrek.

Vooral de Alpen lopen veel riscio’s vanwege het hoge aantal kwetsbare soorten die zich in de loop van duizenden jaren hebben aangepast aan de specifieke bodemgesteldheid en lage temperaturen. “Voor veel soorten bestaan in de Alpen niet veel uitwijkmogelijkheden naar hoger gelegen gebieden. De Alpen zijn niet zo groot als de Himalaya’s,” zo verklaarde Lavorel.

Ook droge gebieden blijken extra gevoelig voor verlies aan plantensoorten als gevolg van de klimaatverandering. Zelfs een kleine temperatuurstijging kan in zulke gebieden voor de flora aanzienlijke gevolgen hebben.

Ergste en meest gunstige scenario
De noordelijk landen verliezen het minste aantal soorten omdat het verlies aan inheemse planten deels wordt gecompenseerd door de komst van zuidelijke plantensoorten.

Toch kunnen de vegetatiewisselingen lokaal sterk verschillen door invloed van de zee, de hoogte van de lokatie, de windrichting en de vorm van het landschap.

In het ergste scenario wordt 22 procent van de bestudeerde soorten ernstig bedreigd (voor deze soort een geldt een afname van meer dan 80 procent) en sterft 2 procent van de soorten uit. In het meest gunstige scenario loopt 67 procent van de onderzochte soorten een laag risico om in de gevarenzone te belanden.

De studie sluit aan bij eerdere onderzoeken die concludeerden dat de klimaatverandering ten koste gaat van de biodiversiteit op aarde.

Volgens het rapport ‘Extinction Risk From Climate Change’, waaraan veertien laboratora over de hele wereld meewerkten, verdwijnen de komende vijftig jaar mogelijk een miljoen plant- en diersoorten van de aardbodem door opwaming van de aarde.

Bronnen: AFP, Deutsche Welle, Planet.nl