Neoweb.nl

Utrecht sproeit tegen fijnstof

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Utrecht sproeit tegen fijnstof
« on: February 14, 2006, 09:13:08 AM »
Utrecht sproeit tegen fijnstof
 
bron:planet.nl
 
Utrecht wil volgend jaar beginnen met het sproeien van water om fijnstof te verjagen.
De Domstad heeft volgens Milieudefensie maar liefst dertig straten die continu vervuild worden met fijnstof. Fijnstof is een mengsel van verschillende deeltjes, die afkomstig kunnen zijn uit dieselmotoren, fabriekspijpen en houtkachels, maar ook uit de natuur zelf. Ons land kent in vergelijking met andere Europese landen extreem hoge concentraties van fijnstof. Nederland is zo dicht bevolkt, dat luchtvervuiling eigenlijk niet te vermijden is.

Gezondheidsrisico’s
Naast voortijdige sterfte brengt het inademen van fijnstof nog een heleboel andere gezondheidsrisico's met zich mee. Zo hebben epidemiologische studies een verband aangetoond tussen het inademen van fijnstof en het ontwikkelen van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis, en astma. Volgens het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) geldt momenteel voor 1700 tot 3000 sterfgevallen per jaar dat er een directe link te leggen is met fijnstof.

Wie in de buurt van een drukke weg of een snelweg woont, blijkt een verhoogd risico te lopen. Mensen die binnen 100 meter van een drukke snelweg of binnen 50 meter van een drukke stadsweg wonen, leven gemiddeld een jaar korter. Dit komt neer op ongeveer vijf procent van de Nederlandse bevolking. In de grote steden ligt dit percentage hoger.

Tuinslangen met gaatjes
In navolging van Duitsland, dat ook al met een watersproei-proef bezig is, wil de gemeente Utrecht drukke verkeerspunten met water besproeien om de luchtkwaliteit te verbeteren, meldt de Volkskrant vrijdag. Het schadelijke fijnstof zou dan de stad via het riool kunnen verlaten.

Een van de sproeilocaties zou het 24Oktoberplein zijn. De gemeente weet echter nog niet hoe de besproeiing ter hand genomen gaat worden. “Maar we denken aan sproeiauto’s, of tuinslangen met gaatjes erin”, aldus gemeentewoordvoerder Casper van Riet in de krant.

Volgens Joris van Wijnhoven van Milieudefensie is de gemeente echter bezig met ‘symptoombestrijding’ en heeft het nathouden van straten weinig zin. Van Wijnhoven tegen Planet: “De proeven in Duitsland zijn nog te kort om er iets zinnigs van te kunnen zeggen, maar iedereen met een gezond verstand kan wel aanvoelen dat dit nergens op slaat. Hoe kun je nu dertig straten gaan nathouden? Daarbij is fijnstof zoals de naam al aangeeft heel klein, waardoor het alle kanten opdwarrelt. Je pakt hier maar een klein gedeelte mee. Het echte probleem, namelijk dat er veel te veel auto’s en vrachtauto’s in de Utrechtse binnenstad de lucht vervuilen, wordt hier niet mee aangepakt.”