Neoweb.nl

Extreem weer laat wereldwijd records sneuvelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Extreem weer laat wereldwijd records sneuvelen
« on: August 14, 2007, 04:53:13 PM »
Extreem weer laat wereldwijd records sneuvelen
 
bron:planet.nl
 
Grote delen van de wereld hebben vanaf het begin van het jaar te maken gehad met extreme weersomstandigheden waaronder overstromingen, hittegolven, stormen en periodes van ongewone kou.
Bovendien was de wereldwijde landtemperatuur tussen januari en april nog nooit zo hoog, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dinsdag in een verklaring bekend.

Boven land was het in januari 1,89 graden en in april 1,37 graden warmer dan normaal, aldus de VN-organisatie. In Europa lagen de temperaturen in april gemiddeld zelfs vier graden Celsius boven het gemiddelde.

De weersextremen komen overeen met de voorspellingen die de klimaatcommissie IPCC van de Verenigde Naties dit voorjaar deed. Of dit najaar ook veel uitschieters zal laten zien is volgens WMO-wetenschapper Omar Baddour nog niet duidelijk. ,,Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen over de rest van het jaar."

Extremen
De meest extreme weers omstandigheden waren o.a. een tropische cycloon in de Arabische Zee, de recente overstromingen door hevige regenval in Engeland, droogte en bijbehorende bosbranden in het gehele zuiden van Europa, hevige sneeuwval in Argentiniƫ en Zuid-Afrika en de ongewoon zware moessonregens in Zuid-Aziƫ die o.a. ook Indonesiƫ troffen.

links:
http://www.wmo.ch/pages/mediacentre/press_releases/pr_791_e.html
http://www.wmo.ch/
http://www.ipcc.ch/
http://www.planet.nl/planet/show/id=74127/contentid=866748/sc=10bcc4 (tevens enkele foto's)