Neoweb.nl

File problematiek...en oplossingen!

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
File problematiek...en oplossingen!
« on: August 11, 2004, 12:36:34 PM »
‘Airmiles’ voor fietsers tegen files

bron: unac

DEN HAAG - De fiets wordt een vervoermiddel voor het sparen van waardevolle bonuspunten, als het aan het ministerie van economische zaken ligt. Een ingenieus systeem, waarbij fietsen worden uitgerust met een chip die registreert hoeveel er is gereden, krijgt subsidie van de overheid.

Volgens het ministerie is de zogeheten trapperstechniek een veelbelovend systeem voor het terugdringen van files, verbetering van de bereikbaarheid van bedrijven en bevordering van het fietsgebruik. Voor de aanschaf van fietsen bestaan al belastingtechnische tegemoetkomingen, maar het fietsgebruik zélf werd nog niet door de overheid beloond.

Indirect gaat het ministerie van economische zaken daar een begin mee maken. De organisatie Fietsmobiliteit in Lemmer kan aanspraak maken op een fors deel van drie miljoen euro subsidie die bedoeld is om het woon-werkverkeer per auto terug te dringen. Het bedrijfsleven heeft 267 miljoen euro toegezegd voor dat doel.

De organisatie Fietsmobiliteit heeft een bonussysteem voor fietsers ontwikkeld dat te vergelijken is met de populaire airmiles. Een bedrijf dat zich bij de organisatie aansluit, kan de fietsen van zijn werknemers uitrusten met een chip. In de fietsenstalling op het werk wordt een scanner geplaatst. Als een werknemer met zijn fiets de scanner passeert, worden automatisch bonuspunten gespaard, trappers geheten. Via het internet kunnen werknemers hun saldo bijhouden.

Met de fietsbonuspunten kunnen allerlei artikelen worden verdiend, zoals gratis kaartjes voor De Efteling, een dvd-speler of hogedrukreiniger. De werkgever kan die cadeaus belastingvrij verstrekken, is met het ministerie van financiën overeengekomen.Diverse ziekenhuizen en onderwijsinstellingen nemen aan het trappersplan deel.