Neoweb.nl

Geen hervatting walvisvangst

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Geen hervatting walvisvangst
« on: June 21, 2005, 03:16:21 PM »
Geen hervatting walvisvangst
 
bron:planet.nl
 
Japan heeft dinsdag bakzeil gehaald met zijn voorstel om commerciële walvisvangst onder voorwaarden weer toe te staan. Het plan werd weggestemd op de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in Zuid-Korea.
Bij de stemming waren 29 landen tegen, 23 voor en vijf onthielden zich. Japan had voorgesteld om de commerciële walvisvangst gefaseerd weer op te pakken, met allerlei controlemaatregelen.

Maar critici op de vergadering vonden het plan veel te ingewikkeld en daarom te makkelijk te omzeilen. Daardoor zouden veel te veel walvissen worden gedood.

Eerder al lukte het Japan niet een nieuwe stemprocedure erdoor heen te krijgen. Tokio wilde een geheime stemming invoeren, maar ook dat plan werd verworpen.

Japan gaat lijnrecht in tegen internationale druk de vangst van walvissen te stoppen. Japan vindt wel Noorwegen aan zijn kant. Volgens Oslo en Tokio zijn bepaalde soorten, zoals de dwergvinvis, inmiddels zo talrijk dat er best weer commercieel op kan worden gejaagd.

Verdubbeling dwergvinvisvangst
Japan kondigde maandag ook aan dat het de vangst van dwergvinvissen meer dan wil verdubbelen. Japan wil jaarlijks 850 dwergvinvissen vangen.

Volgens de regels van de heersende quota mogen landen nog eens 10 procent extra vangen waardoor het Japanse totaal uit zou komen op 935 stuks. Momenteel mag Japan maximaal 440 dieren doden voor ‘wetenschappelijk’ onderzoek.

Tegenstanders van de walvisvangst in het IWC reageerden furieus op de Japanse voornemens. De Australische en Nieuw-Zeelandse ministers van Milieu noemden het Japanse standpunt over de walvisvangst ‘schandalig’. Ook laakten ze in keiharde bewoordingen het wetenschappelijke label dat Japan aan de vaart heeft gehangen terwijl het om vangsten draait die zijn ingegeven door de commercie.

De Walvisvaart Commissie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de wereldwijde walvisvaart te controleren en coördineren. De organisatie besloot in 1982, toen veel walvissoorten op de rand van uitsterven balanceerden, tot een moratorium, dat in 1986 van kracht werd. Wetenschappers zeggen dat het verbod deels succesvol is geweest. Sommige soorten hebben zich sindsdien langzaam hersteld.

Japan zag maandag een voorstel voor een geheime stemming stranden. Zo'n stemming was een belangrijk agendapunt. Tegenstanders, vooral de anti-walvisvangstlanden en milieubeschermers, waren blij dat geheim stemmen niet doorgaat. Het IWC blijft zo een transparante organisatie, werd in die kringen gezegd.
 

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: Geen hervatting walvisvangst
« Reply #1 on: June 22, 2005, 11:20:13 AM »
Goede zaak!

Nederland heeft sinds de 17e eeuw samen met andere landen de hele Noordzee leeggevist van de Groenlandse Walvis.