Neoweb.nl

Glyfosaat (gif of gewasbeschermingsmiddel?)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Glyfosaat (gif of gewasbeschermingsmiddel?)
« on: January 31, 2020, 08:17:37 AM »
Binnenkort ga je het overal weer zien. Gele en oranje weilanden, waar niets meer op groeit. Het land is dan volgespoten met gif (Glyfosaat). Volgens sommigen is glyfosaat vooral een gewasbeschermingsmiddel. Glyfosaat dringt inmiddels door tot diep in de bodem en deze chemische stof zit volop in het oppervlakte water. In veel voedsel dat we met z'n allen eten zitten ook sporen van glyfosaat.

Er lopen op dit moment zo'n 85.000 rechtszaken tegen Bayer (de producent van Glyfosaat). Deze mensen klagen Bayer aan, omdat ze kanker hebben gekregen na het gebruik van dit middel. In Amerika is bewezen dat het middel kankerverwekkend is en in Europa zijn sterke vermoedens. Proefdieren ontwikkelen tumoren, maar er wordt getwijfeld of dat bij mensen ook kan gebeuren. Maar de vermoedens zijn sterk. Hierdoor wordt het middel binnen enkele jaren waarschijnlijk ook verboden in Europa. Maar boeren wachten liever een verbod af, dan dat ze er nu al mee stoppen. En ja er is misschien veel geld mee gemoeid. Maar dat mag geen reden zijn om een middel te verbieden.

Maar het kan ook anders! Het kost wat meer moeite, maar het land omploegen zorgt er ook voor dat ontspruitend onkruid onder een dikke laag aarde wordt bedekt. Hierdoor gaat het onkruid ook dood en is het 'voedsel' voor de bodemflora. En er hoeft geen gif op het land gespoten te worden. Er zijn gelukkig boeren die dit middel niet meer gebruiken.

Soms fietsen kinderen zelfs langs weilanden, waarop dat moment gespoten wordt en krijgen door de wind glyfosaat in het gezicht. Ook automobilisten die langs akkers rijden krijgen verse walmen van glyfosaat binnen via de ventilatie. En Glyfosaat is niet alleen (mogelijk) kankerverwekkend, maar het veroorzaakt in veel gevallen ook longfribose. Ook verandert glyfosaat de darmflora, hetgeen weer een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Al met al dus niet zo'n fijn chemisch middel.

Ook wordt Glyfosaat in verband gebracht met de enorme terugloop in het aantal insecten. En niet omdat glyfosaat de insecten zelf doodt, maar omdat glyfosaat de planten, gisten en schimmels doden, waarvan de insecten leven. Ook is geconstateerd dat glyfosaat giftig is voor het waterleven en dat dus ook die kringloop wordt bedreigd.

"Je hoeft een organisme niet direct te doden, om het langzaam uit te roeien. Als je de planten waar het dier van leeft stelselmatig elimineert, werkt dat net zo goed."


zie ook:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/17/aanklachten-tegen-bayer-wegens-roundup-opgelopen-tot-ruim-85-000-a3987193
https://www.ftm.nl/artikelen/is-de-ophef-over-roundup-terecht
https://www.nu.nl/weekend/5935032/nucheckt-wat-we-weten-over-de-risicos-van-onkruidverdelger-roundup.html
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/en-de-boer-hij-ademt-volop-glyfosaat-in~be125122/
https://jdreport.com/ramp-met-glyfosaat-van-gifmengers-bayer-monsanto-nog-groter-dan-gedacht/
https://www.sott.net/article/411231-Glyphosate-Use-is-Far-Worse-Than-We-Could-Imagine
« Last Edit: January 31, 2020, 08:40:34 AM by Robert »

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Glyfosaat (gif of gewasbeschermingsmiddel?)
« Reply #1 on: January 31, 2020, 08:18:17 AM »
En er is mogelijk nog een oplossing. Landbouwgrond omkatten naar zonnevelden. waarschijnlijk minder slecht voor de bodem dan het elk jaar volspuiten met gif. En je pakt 3 vliegen in 1 klap.
1. bodembiodiversiteit
2. duurzame energie (dus minder CO2)
3. minder stikstof uitstoot
4. beter verdienmodel voor de boeren
5. minder gif in ons milieu

Offline jippiejap

 • *
 • 1
 • +0/-0
 • Neoweb wetenschapsforum
Re: Glyfosaat (gif of gewasbeschermingsmiddel?)
« Reply #2 on: April 05, 2020, 10:57:38 AM »
Het gevaar van verbieden is dat een ander (schadelijk) middel als alternatief wordt gebruikt. Iedere keer verzinnen ze wel weer een ander chemisch goedje dat onkruid doodt. En dat later schadelijk voor mens en dier blijkt te zijn.