Neoweb.nl

Glyfosaat Glysofaat Roundup herbicide van Monsanto

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Glyfosaat Glysofaat Roundup herbicide van Monsanto
« on: October 27, 2017, 02:16:07 PM »
Er is de laatste jaren veel te doen over Glyfosaat.
Wereldwijd is Glysofaat het meest gebruikte middel om akkers 'schoon' te houden van onkruid. De werkzame stof in roundup is Glysofaat, dat een hormoonverstorende stof is, waardoor planten niet kunnen groeien. Als de akkers er eenmaal zwart en 'dood' bij liggen, kan de boer gewassen planten die wel bestand zijn gemaakt tegen de chemische stof. Deze zaden komen veelal bij dezelfde fabrikant (Monsanto) vandaan.

Monsanto werd in 2016 bijna overgenomen door Bayer. Maar de EU is bang voor de effecten. Bayer is de enige die een alternatief biedt voor het meest verkochte onkruidverdelgingsmiddel (Roundup / Glyfosaat) van Europa dat in handen is van Monsanto. Ook houdt Bayer zich bezig met de veredeling van plantzaden.
Daarnaast zou de nieuwe combinatie mogelijk te groot worden om omstreden middelen te kunnen verbieden. Als RoundUp inderdaad kankerverwekkend blijkt, dan trekt Monsanto Bayer mee in de ondergang. Veel EU-ministers zullen dan het economisch belang wellicht zwaarder laten wegen dan de volksgezondheid.

Glysofaat wordt slecht afgebroken en hoopt zich op in de bodem en oppervlakte water. Een afbraak product, dat op zijn beurt niet of nauwelijks wordt afgebroken is : Aminomethylphosphonic acid (kortweg: AMPA)

Glysofaat zou niet alleen effect hebben op de bodem-microbiologie, maar wellicht ook op de menselijke darm-microbiologie.

Muizen die worden blootgesteld aan hoge concentraties glyfosaat ontwikkelen spontaan tumoren. Toch vinden onderzoekers het te vroeg om te concluderen dat RoundUp kankerverwekkend is voor mensen.

Ook duiken er steeds meer berichten op dat Glyfosaat kankerverwekkend is bij mensen. En er zouden onderzoeksresultaten worden achter gehouden of zelfs verduisterd. En ook de EU is er niet helemaal zeker van dat Glyfosaat zo'n goed middel is en beperkt de toekomstige licentie van 10 naar 5 jaar.

Het schijnt dat in veel voedsel sporen van Glysofaat worden teruggevonden. Zelfs in de ijsjes van Ben & Jerry's werd glyfosaat terug gevonden (zie: Ben & Jerry Glysofaat )

Al met al is glysofaat een stof die mogelijk ernstige gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.
Ook nu de insectenpopulatie met bijna 3/4e is gekrompen, komt de discussie over het gebruik van herbiciden en pesticiden in een stroomversnelling.
Daarbij wordt niet alleen kritisch gekeken naar glysofaat, maar ook naar andere chemische verbindingen, zoals MCPA / MCPP en neonicotinoïden die in verband worden gebracht met bijensterfte.

In 2012 werd een onderzoek naar kankervorming bij muizen die ggo-mais van o.a. monsanto. Ook werd er mais gebruikt, dat was bespoten met roundup. In de groep muizen die aten van het genetisch gemodificeerd mais en de mais die was bespoten met Roundup (glyfosaat), kwam tot 3 keer meer tumoren voor!
Er was wel controverse over de gebruikte onderzoeksmethode, maar dan is het aan de onderzoekers om dit onderzoek opnieuw uit te voeren en alle discutabele punten te elimineren om tot een zuivere conclusie te komen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini-affaire

Glyfosaat wordt door sommigen ook in verband gebracht met schildklierkanker, onvruchtbaarheid en zelfs ADHD.

zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Insecticide
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herbicide
https://pubs.usgs.gov/sir/2007/5122/
https://nl.wikipedia.org/wiki/MCPA