Neoweb.nl

Groenlands ijsoppervlak smelt ongekend snel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Groenlands ijsoppervlak smelt ongekend snel
« on: July 27, 2012, 09:29:15 PM »
Groenlands ijsoppervlak smelt ongekend snel
UTRECHT – Amerikaanse satellieten hebben in juli een nieuw smeltrecord geregisteerd boven Groenland, met dooi over praktisch de gehele ijskap.

Sensoren op drie verschillende klimaatsatellieten detecteerden op 12 juli op tenminste 97 procent van de ijskap actieve dooi, zo maakte NASA dinsdag bekend. Daarmee is het vorige Groenlandse smeltrecord, uit de zomer van 2010, alweer uit de klimaatboeken geschreven.

Oorzaak is een rug van hoge druk, die een golf met uitzonderlijk zachte lucht aanvoerde, zo stellen de Amerikanen.
In de zomermaanden is het gebruikelijk dat de temperaturen langs de randen van de Groenlandse ijskap boven nul stijgen.

Koudere lucht
De lucht boven het centrale deel van de ijskap, die beter is geïsoleerd, blijft doorgaans het hele jaar onder nul. Tijdens de warmste piek van de zomer heeft gemiddeld maximaal de helft van Groenland met dooi te maken.
NASA kan nog niet zeggen hoeveel smeltwater er tijdens de extreme dooiperiode vanaf het ijsoppervlak in de oceanen terecht is gekomen.

Smeltproces
Vanwege de grote dikte van de ijskap is het afsmelten een traag proces. Toch zou bij een gemiddelde mondiale opwarming van slechts 1,6 graden volledige smelt van de Groenlandse ijskap al onafwendbaar zijn, zo stelden Duitse onderzoekers in maart.

Zij wijzen erop dat de smelt zichzelf kan versnellen, onder andere omdat de luchttemperaturen direct boven het ijs steeds verder zullen oplopen als de hoogte van de ijskap afneemt.

NU.nl]bron: [url=http://www.nu.nl/wetenschap/2866398/groenlands-ijsoppervlak-smelt-ongekend-snel.html]NU.nl / Bitsofscience.org [/url]