Neoweb.nl

Groenlandse gletsjer smelt razendsnel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Groenlandse gletsjer smelt razendsnel
« on: July 22, 2005, 09:12:56 AM »
'Groenlandse gletsjer smelt razendsnel'
 
bron:planet.nl
 
Volgens milieu-organisatie Greenpeace is de snelheid waarmee de Goenlandse gletsjer Kangerdlugssuaq zich terugtrekt, in negen jaar bijna verdrievoudigd.
Dat hebben wetenschappers deze week aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vastgesteld, zo bericht Greenpeace. Dit schip bevindt zich deze zomer aan de Groenlandse kust om tekenen en invloeden van klimaatverandering in dit deel van het noordpoolgebied vast te leggen.

14 km per jaar
Het hoge smelttempo maakt de Kangerdlugssuaq-gletsjer op Oost-Groenland tot tot één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. De observaties bevestigen de voorspelling dat klimaatverandering een grote impact op de Groenlandse gletsjers heeft, aldus Greenpeace.

De snelheid waarmee de reusachtige gletsjer zich terugtrekt, bedraagt momenteel 14 km per jaar. Die recente meetresultaten werden vergeleken met oude satellietbeelden waaruit bleek dat de terugtrekking in 1988 nog 5 km per jaar bedroeg.

De metingen zijn verricht met nauwkeurige GPS-apparatuur door wetenschappers van het 'Climate Change Institute' van de Universiteit in Maine, die volgens de milieu-organisatie een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar het slinken van verschillende gletsjers als bewijs van recente klimaatverandering.

'Dramatisch'
“Dat deze afvoer nu drie keer zo snel gaat is een dramatische ontdekking,” meent onderzoeker Gordon Hamilton, die de huidige metingen verrichtte. “Deze enorme toename in afvoer zorgt voor een versnelde zeespiegelstijging met alle gevolgen van dien.”

Gletsjers zoals de Kangerdlugssuaq voeren ijs van de Groenlandse ijskap naar de zee. De Kangerdlugssuaq transporteert ongeveer 4 procent ijs van de Groenlandse ijskap naar zee en een hoger smelttempo zorgt dan ook voor een snellere stijging van de zeespiegel.

Hamilton vreest dat in de toekomst meer Groenlandse gletsjers verneld zullen slinken. “Aangezien de opwarming van de aarde langzaam naar het noorden opschuift, zullen ook hoger gelegen gletsjers zich mogelijk gaan gedragen zoals de Kangerdlugssuaq-gletsjer."
 
links:
Rapport Environmental Media Services
Greenpeace
East Greenland Glaciology (Climate Change Institute)