Neoweb.nl

Het Zieke Water

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

 • The Admin
 • *****
 • 579
 • +112/-10
 • Gender: Male
 • Neoweb Technologie Forum
Het Zieke Water
« on: March 27, 2006, 07:34:12 PM »
Discussier hier over het artikel 'Het Zieke Water' .

Het artikel is hier te lezen:

http://www.neoweb.nl/water/index.html

of hier

http://www.neoweb.nl/infopages/ziekwater.html


« Last Edit: March 28, 2006, 12:12:31 PM by admin »
"The Future Starts Here!"

gerrit zalmpie

Re: De Zieke Zee
« Reply #1 on: March 27, 2006, 09:36:42 PM »
Zeker weten helder water daar kunnen vissen niet in groeien. Vroeger was er overal in de Loosdrechtse plassen plantengroei aanwezig maar nu is het helder water en geen vis voor ons als hengelsport liefhebbers.  ???

Offline flambojan

 • **
 • 97
 • +17/-1
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Het Zieke Water
« Reply #2 on: March 28, 2006, 12:29:45 PM »
Tja, als je alleen fosfaten weghaalt, krijg je een verschraling van het voedingsstoffen aanbod; een éénzijdig dieet van nitraten.
Daardoor kunnen niet alle planten en dieren meer mee komen. De soort die het meest profiteert van de verschraling van het aanbod, zal de wateren overwoekeren. In dit geval dus de blauwalgen.

Dat zie je ook met de zogenaamde zure regen in Nederland. Deze regen is eigenlijk niet zuur, maar basisch (bevat veel ammoniaksporen door de intensieve veehouderij in Nederland) en bevat daarmee bouwstoffen voor planten.
Hierdoor krijg je vermesting (eutrofiëring) van schrale gebieden zoals de duinen en heide (zoals de veluwe.) Het plantje dat hier het meest van profiteert is gras. En je ziet dus ook dat er steeds meer gras in de duinen en veluwe opduikt.

Aan de ene kant lijkt het wel of de natuurlijke kringloop op deze manier 'moet' lopen.
Waar veel vee is, onstaat dus vermestende regen. Daardoor kan gras beter groeien en kan het vee meer gras eten.

Ook bij fosfaten en vissen zie je iets dergelijks. Hoe meer mensen er bijkomen, des te meer poepen deze mensen. (onze poep bevat bijelkaar ook redelijk wat fosfaat). Deze fosfaten dienen weer als voedsel voor extra vissen die nodig zijn als voedsel voor de groeiende bevolking.

En stilstaand water wil graag in een moeras veranderen. (denk maar aan een aquarium of een bak met water in de tuin). Dat blauwalg daar de oorzaak voor is, is gewoon een natuurlijk proces. Laat je de blauwalg gewoon z'n gang gaan, dan ontstaat er op de bodem een laag dode algen, die weer als basis dient voor riet, en andere moerasplanten. Deze planten houden weer zand vast waardoor land droog komt te liggen etc. Op deze manier is Nederland ontstaan!
Door het inpolderen en het plaatsen van sluizen staat een hoop water in Nederland stil. We veranderen het dus eigenlijk zelf in een moeras.
Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Het Zieke Water
« Reply #3 on: March 28, 2006, 04:54:03 PM »
Interessant artikel!

Ik wist niet dat rioolwater zo schadelijk was :o, maar als je nadenkt is het eigenlijk wel logisch.
De meeste opgeloste chemische stoffen kunnen maar moeilijk worden 'gebonden' door neerslagreacties met allerlei zouten. Daarnaast zou dat ook enorm prijzig zijn!
Destileren zou misschien nog een optie kunnen zijn, waarbij 'puur' water ontstaat dat ook direct gedronken kan worden.
Ook kunnen koolstoffilters de kwaliteit behoorlijk bevorderen.

En wat gebeurt er met het slib? als ik dit verhaal lees, zie ik dat er van de 6 miljoen ton, 2 miljoen wordt gedumpt in zee. Wat gebeurt er met de rest?

Dat er te weinig fosfaat in het water zit vind ik vreemd. Volgens mij zit er nog steeds genoeg in. Maar om het fosfaatoverschot te verminderen door fosfaatvervanger die alles dood maken is volgens mij ook niet de oplossing!

En de overheid doet een hoop aan blauwalgbestrijding door fosfaat aan te pakken, terwijl daar het probleem blijkbaar helemaal niet zit! Als ze fosfaat aanpakken moeten ze ook nitraat aanpakken.

gerrit zalmpie

Re: Het Zieke Water
« Reply #4 on: March 30, 2006, 07:15:01 PM »
 >:( >:( >:( :'( :'( :'( waarom wordt dit verhaal doodgezwegen door de overheid. Er worden dagelijks door heel Nederland diverse onderzoeken gedaan. En niemand wil dit naar buiten brengen?

Wat moeten we eten? Varkens hebben varkenspest, Kippen hebben vogelgriep, koeien hebben bse en de vissen hebben geen vreten omdat het water vol zit met chemie.

Wie het weet mag het zeggen. ik ben boos teleurgesteld en verdrietig >:( :o :'(

total fishing.nl/vraag en

Re: Het Zieke Water
« Reply #5 on: March 31, 2006, 09:29:40 PM »
natuurlijk moeten we daar zo snel mogelijk vanaf maar we moeten niet vergeten dat zonder voedingsstoffen in het water er natuurlijk al zowiezo minder vis is die weer overbevist kan worden. Die voedselarmoede en gifstoffen in het water is een probleem wat naar mijn mening veel groter is dan het beroep. Heel veel mensen weten dat het fout zit maar doen er niks aan. Grote organisaties zoals greenpeace gaan liever dood dan dat ze toegeven dat ze een kapitale fout hebben gemaakt. Verder zitten die liever in hun ivoren toren hun dikke salarissen te incasseren dan slechte publiciteit over zich af te roepen en daar heb je dus een hele taaie tegenstander aan want hun achterban slikt alles wat ze zeggen als zoete koek. Die maken zich liever druk om veel kleinere, MAAR VEEL MEER EMOTIE OPROEPENDE EN DUS OOK MEER DONATEURS OPLEVERENDE, zaken zoals doodgeknuppelde zeehondjes in Canada  :-\

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: Het Zieke Water
« Reply #6 on: March 31, 2006, 10:23:38 PM »
nou ja, ik zou 'massamoord' van zeehondjes niet willen bestempelen als klein nieuws.
Het zijn levende dieren, met complexe sociale banden, een bewustzijn etc. Dat is gewoon pure genocide!

Maar inderdaad het waterprobleem (en CO2-probleem) is veel groter en treft al het leven; van klein tot groot.
Als we er nu niets aan doen, is de wereld over een paar decennia onbewoonbaar.

herman

Re: Het Zieke Water
« Reply #7 on: April 28, 2006, 12:48:57 PM »
 ??? vandaag gelezen in het AD:

Zorg om vies zeewater: riooloverstorten tasten gezondheid badgasten aan.

Gemeenten Bergen en Beverwijk doen volgens ANWB en Stichting de Noordzee te weinig aan het terugdringen van de vervuiling. De twee riooloverstorten zijn de laatste twee aan de kust gelegen systemen die gevaar vormen voor mens en dier. >:(

Getverderrie een vies verhaal in het AD. :P

Maar hier uit blijkt dat jullie wel op het goede spoor zitten.  ;)

Waarom gaat hier niemand in de politiek mee verder?  :angel:

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Re: Het Zieke Water
« Reply #8 on: April 28, 2006, 01:42:31 PM »
ik heb het verhaal ook gelezen, en moest ook gelijk denken aan dit verhaal hier op Neoweb.
Toch wel typisch...

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Het Zieke Water
« Reply #9 on: April 28, 2006, 01:54:38 PM »
Zorg om vies zeewater

bron: www.ad.nl
link: http://www.ad.nl/binnenland/article304064.ece

ROTTERDAM - Strandbezoekers in Egmond en Wijk aan Zee moeten deze zomer duidelijk worden gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van het zeewater.

Anders worden weer tientallen mensen ziek als het flink heeft geregend en ongezuiverd rioolwater via overstorten in zee terechtkomt. Dat zeggen ANWB en milieuorganisaties. Zij willen dat de gemeenten borden op het strand zetten en waarschuwingen doorgeven via teletekst.

Volgens ANWB en Stichting de Noordzee doen de gemeenten, Bergen en Beverwijk, te weinig aan het terugdringen van de vervuiling. De twee riooloverstorten zijn de laatste twee aan de kust gelegen systemen die een gevaar vormen voor mens en dier.

Rijkswaterstaat had verordonneerd dat de overstorten in 2005 moesten zijn opgeruimd, maar een bezwaar van de provincie Noord-Holland voorkwam dat. Nu zeggen de gemeenten pas tegen 2010 genoeg geld te hebben om de overstorten af te sluiten. De afgelopen jaren is het andere gemeenten wel gelukt de tweehonderd overige aan zee en meren gelegen vervuilende overstorten te saneren.

Al sinds de jaren ’80 maken de ANWB en milieuorganisaties zich sterk voor het sluiten van de riooloverstorten, die veroorzaken dat mensen na een flinke regenbui tijdelijk niet in zee mogen zwemmen.

Alex Ouwehand van de ANWB: ,,Het is een ramp voor het toerisme als blijkt dat het water niet voldoet aan de nieuwe EU-richtlijnen die vanaf 2009 in werking treden. Het gevaar bestaat dat je dan helemaal niet meer in zee mag zwemmen bij Egmond en Wijk aan Zee.’’

De gemeenten praten met de provincie Noord-Holland en het Hoogreemraadschap Hollands Noorderkwartier over de financiering van de sanering, die in totaal 9 miljoen euro kost.

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Schoner oppervlaktewater
« Reply #10 on: January 16, 2007, 02:26:46 PM »
Extra maatregelen nodig voor schoner oppervlaktewater

bron:nu.nl

DEN HAAG - Boeren en tuinders gebruiken minder bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen. Desondanks is de kwaliteit van het oppervlaktewater nog niet overal zoals zou moeten en zijn extra maatregelen nodig om te zorgen dat de doelen voor 2010 worden gehaald.

De meest belastende stoffen en bronnen moeten snel worden aangepakt, want sinds 2001 zijn de rivieren, sloten en vaarten nauwelijks schoner geworden. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde evaluatie van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) over Duurzame gewasbescherming.

Offline stefanus

 • *
 • 1
 • +1/-0
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Het Zieke Water
« Reply #11 on: February 14, 2007, 08:38:52 PM »
De vraag nu is, wat de grootst mogelijke menselijke oorzaak is van het huidige probleem en in onderstaande simpele uiteenzetting is dat te lezen. Tenminste, zo zie ik dat.
Fosfaten zeer dringend nodig!, per 100 gram gevangen vis verdwijnt er 200 mg fosfor uit de zee. Dat verdwijnt in een andere cyclus dan die van zeeën of oceanen. De meeste fosfor blijft aan land, vis is bestemd voor vismeel, visolie en consumptievis. Vervolgens wordt de uitgescheiden fosfor gefixeerd uit de effluenten van afvalwaterzuiveringen en blijft zo in slibben op aarde.
De grootste CO2 cyclus is die in de oceanen, ongeveer 30 maal groter dan de cyclus op aarde. CO2 wordt gereduceerd door fotosynthese, Algen spelen hier de belangrijkste rol. Fosfor is een nutriënt voor algengroei net als voor ons en elk ander levend wezen. Geen fosfor, geen algen, geen fotosynthese. fosfor is limiterend voor de ontwikkeling.
Daarnaast speelt de Redfield-ratio een zeer belangrijke rol. C.Redfield een Amerikaan ontdekte in 1934 dat er een vaste verhouding tussen C-N-P in vis bestaat en het omringende zeewater. Door het uitvangen van vis de laatste 100 jaar en de reductie van lozingen is er echter zoveel stikstof ,maar belangrijker nog fosfaat verdwenen, dat deze verhouding totaal scheef ligt. Daarom is de hoeveelheid fytoplankton en zooplankton dramatisch teruggelopen. De enige manier om dit nog om te keren is door het bemesten van de oceanen. Afvalwater te zuiveren met een nutriëntenuitworp C-N-P (RedfieldRatio) zodat effluenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van algen

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: Het Zieke Water
« Reply #12 on: June 05, 2007, 10:09:29 AM »
Zeebiologen luiden noodklok over kabeljauwvangst 

DEN HAAG/BRUSSEL - Omdat er te weinig jonge haring, schol, kabeljauw, tong en wijting is, adviseren visserijbiologen maandag om voor 2008 weer minder van deze vissen te vangen en zelfs geheel te stoppen met het vangen van kabeljauw.
 
Het advies van de internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee borduurt voort op een tendens die al enige jaren aan de gang is, aldus het ministerie van Landbouw.

Het advies verschijnt wel wat vroeger dan voorgaande jaren, aangezien de Europese Commissie zich er dit jaar niet pas in het najaar over wil buigen. De uiteindelijke vangsthoeveelheden stellen de Europese ministers overigens pas in december vast.

Reddings plan voor paling
De 27 EU-landen zijn het eens over een reddingsplan voor paling. Frankrijk en Spanje hebben hun eerdere verzet opgegeven, zo bleek maandag in een overleg van EU-ambassadeurs in Brussel. De ministers van Visserij kunnen het akkoord volgende week definitief aannemen.

Afgesproken is om de komende jaren steeds meer gevangen glasaal (jonge paling) terug te zetten in zee. In 2013 moet 60 procent van de glasaal weer teruggaan om de kans te krijgen tot volwassen paling te groeien.

De Europese Commissie wilde eigenlijk in 2013 al op een percentage van 75 procent zitten, maar dat bleek niet haalbaar.

China
Frankrijk en Spanje verdienen veel geld met de verkoop van glasaal naar vooral China. De jonge paling wordt daar als een delicatesse gezien.

Offline Reginald

 • *
 • 3
 • +1/-0
Re: Het Zieke Water
« Reply #13 on: August 13, 2007, 10:35:04 AM »
Quote

Kortom...
-Het oppervlakte water in Europa wordt dagelijks enorm vervuild. Rioolwater zuiveringsinstallaties (RWZI"s) hebben grotendeels een cosmetisch effect. Het water ziet er weer helder uit, maar is nog steeds zwaar verontreinigd.
-Riooloverstorten zorgen voor nog meer vervuiling van het oppervlaktewater omdat onbehandeld rioolwater in het milieu komt.
-Rioolslib en slib uit rioolverontreinigde gebieden (zoals grote rivieren) is zeer toxisch
-Fosfaten weren om blauwalgen te bestrijden is geen goede maatregel, je belemmert hiermee de groei van de natuurlijke concurrenten. Beter is het om het nitraatgehalte aan te pakken, wat veel te hoog is.
-Fosfaattekort werkt door in de hele voedselketen (van gras en granen tot vlees en vis).
-Toxische verontreiniging werkt ook door in de hele voedselketen (van gras en granen tot vlees en vis).

Dit is een behoorlijk tendentieus stuk. Natuurlijk blijft er na zuivering nog een verontreiniging over in het water maar een het is veel meer dan een cosmetische ingreep. Bacterieen, pathogenen, zware metalen en dergelijke worden weldegelijk uit het water gezuiverd.
In steeds meer gebieden in Nederland is men al bezig een gescheiden rioolstelsel aan te leggen dat het regenwater niet naar de RWZI verplaatst, vergeet echter niet dat in de periode dat de riolen ontworpen zijn er minder verhard oppervlak was, dus minder afstromiong, en dat de buien in de afgelopen jaren ook nog eens heviger zijn geworden waardoor er een grotere piekafvoer is die voor problemen zorgt. Voor wat betreft de fosfaten, dat zou best eens zo kunnen zijn, heb ik nu geen inzicht in, ik zal me er eens in verdiepen.
Verder zijn er initiatieven om het effluent van RWZI's verder te zuiveren in een ecologisch nabehandelingssysteem (zoek maar eens op "waterharmonica") waardoor niet alleen nutrienten verwijderd worden, maar wat ook nog zorgt voor een beter zuurstofregime.
Over hormoonontregelende substanties begint er nu pas kennis en informatie vrij te komen omdat de effecten van menselijk hormonale afvalstoffen eigenlijk pas sinds kort onderkend is.
Het is echter wel goed om te zien dat er, zeker in Nederland, een besef begint te ontstaan dat de traditionele wijze van afvalwater zuiveren niet meer toereikend is, mede door het groeiende aantal inwoners en de daarmee gepaard gaande groei in vuillast. Bij mijn weten is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de doelmatigheid van zuiveringsmethoden (zowel bij RWZI effluent als bij riooloverstorten) en naar alternatieven daarvoor, is er hier iemand die misschien iets meer weet van dergelijke onderzoeken?

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Het Zieke Water
« Reply #14 on: December 11, 2008, 08:27:09 AM »
De waterzuivering in Nederland is van een behoorlijk hoog niveau. We kunnen water uit de Rijn zelfs gewoon drinkbaar maken.
Maar toch vraag ik me af, hoe schoon het water werkelijk is. Je hoort veel verhalen over medicijnen (anti-depressiva) en hormonen (de pil) of hormoonverstorende chemicalien die in kleine hoeveelheden in het drinkwater terecht komen.
Wat zit er werkelijk in het water dat bij ons uit de kraan stroomt?

En hoe zit het met het oppervlaktewater dat we voor landbouwgrond en veeteelt gebruiken. (slootwater)
De chemische verontreiniging daarvan trekt in de gewassen en het vee. En uiteindelijk zijn wij zelf degene die dat weer eten!

Offline sparky

 • *****
 • 323
 • +46/-4
 • Gender: Male
 • Techniek is voor iedereen!
Re:Het Zieke Water
« Reply #15 on: December 15, 2008, 11:15:21 AM »
Hoe halen waterzuiveringsinstallaties alle chemicalien en ziektekiemen uit het water?
Destileren lijkt me te duur? Gebruiken ze koolstoffilters? neerslagreacties? bacterien? of hoe doen ze dat?

Offline gunitkenny

 • *
 • 1
 • +0/-0
Re:Het Zieke Water
« Reply #16 on: January 26, 2009, 09:09:02 AM »
het is allemaal boelschit

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:Het Zieke Water
« Reply #17 on: January 26, 2009, 09:18:39 AM »
Waarom is het allemaal onzin??

Offline michel

 • ***
 • 166
 • +22/-0
 • Gender: Male
Re:Het Zieke Water
« Reply #18 on: October 28, 2009, 12:11:55 AM »
In Nederland wordt drinkwater op 52 aanwezige stoffen gecontroleerd. Bronwater uit flessen daarintegen hebben daar in de wet een uitzondering op en zijn dus minder schoon.
Drinkwater filtereren is niet zo moeilijk alleen op het eind gebruiken ze koolstoffiltratie. Deze filters lopen vol en moeten weer gereinigd worden door de fabriek waar het koolstof vandaan komt. Teven doen ze op sommige zuiverings installaties ook uv bacterie doding etc.Offline dazz

 • ***
 • 207
 • +20/-3
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Het Zieke Water
« Reply #19 on: September 01, 2020, 01:50:41 PM »
Wat vinden jullie evt van volgende video?
Soms voel ik me dom zonder te weten waarom.