Neoweb.nl

Klimaat op Aarde uit balans

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Klimaat op Aarde uit balans
« on: May 02, 2005, 10:53:47 AM »
'Aarde is uit balans'

Het evenwicht op aarde is uit balans door toedoen van de mens, zo concluderen Amerikaanse klimatologen in een nieuwe studie.

De onderzoekers van de NASA, die hun bevindingen in het blad Science hebben gepubliceerd, nemen iedere twijfel weg dat menselijke activiteiten het broeikaseffect bevorderen.

Smoking gun
De aarde absordeert meer energie van de zon dan dat de planeet afgeeft, waardoor het evenwicht op aarde zoek is. Die onstabiliteit wordt veroorzaakt door atmosferische vervuiling door de mens, aldus de wetenschappers van de NASA.

“Deze onevenwichtige energiebalans is de ‘smoking gun’ (hard bewijs) waar we naar hebben gezocht,” liet onderzoeksleider James Hansen weten.

De NASA-studie had tot doel de (verstoorde) energiebalans van de aarde in kaart te brengen. Dat gebeurde niet door directe energiemetingen, maar door gegevens te verzamelen van de oceanen van de afgelopen tien jaar, met name data van duizenden wetenschappelijke oceaanboeien. Die meten onder meer de temperatuur van het zeewater.

Computermodel
Die gegevens werden in een computermodel gevoerd, samen met data over de atmosfeer, winden, stromingen, broeikasgassen en andere vervuilende stoffen. De computer berekende vervolgens dat de aarde per kubieke meter 0,85 watt energie meer opving dan uitstraalde.

De oorzaak dat het teveel aan energie wordt vastgehouden is volgende de onderzoekers te danken aan de uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide. Die door mensen geprocuceerde broeikasgassen houden warmte vast die anders in de ruimte zou verdwijnen.

Temperatuurstijging
“De uitslag van het onderzoek is bijna ongehoord”, aldus onderzoeker Gavin Schmidt. “Normaal gesproken dringt er ongeveer net zoveel energie de atmosfeer binnen als er uitgaat. Alleen bij zeer grote verschillen raakt de energiebalans uit evenwicht. Historische gezien verliepen zulke veranderingen zeer langzaam, maar nu voltrekt die onevenwichtigheid zich ongewoon snel.”

De verstoorde energiebalans zal volgens de onderzoekers tegen het einde van deze eeuw een gemiddelde temperatuurstijging teweeg hebben gebracht van 0,6 graden Celsius. Op wereldschaal is dat een behoorlijke stijging met smeltende ijskappen als gevolg.

Maatregelen om het broeikaseffect te bestrijden kunnen het proces op lange termijn afremmen. Voor de komende 25 jaar is het eigelijk al te laat. “Die opwarming zit al in de pijpleiding, zelfs als we vanaf nu niets meer uitstoten”, zo stellen de NASA-wetenschappers.

Bronnen: BBC, AFP, planet.nl

links:
Earth's Energy Out of Balance (NASA)

Afbeelding: computermodel van de verstoorde energiebalans. Geel en rood geven een overschot van energie aan (© NASA).