Neoweb.nl

Klimaatvriendelijk dineren scheelt uitstoot CO2

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 122
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
Klimaatvriendelijk dineren scheelt uitstoot CO2
« on: July 09, 2007, 10:20:32 AM »
Klimaatvriendelijk dineren scheelt uitstoot CO2

UTRECHT - Consumenten kunnen een bijdrage leveren aan het milieu door klimaatvriendelijk te eten. Door bijvoorbeeld aardappels te consumeren van de akker om de hoek, in plaats van rijst uit Aziƫ, en koeienvlees te mijden, kan men jaarlijks een uitstoot van 570 kilo CO2 besparen.
 
Dat bleek zaterdag uit een onderzoek dat voorlichtingsbureau Milieu Centraal voor De Volkskrant uitvoerde.

Het bureau pleit voor aanvullende informatie op artikelen. "Als klanten weten dat eten uit een verwarmde kas komt of is ingevlogen, kunnen ze beter beoordelen of er bij de productie veel broeikasgassen vrijkomen."

Voedsel
Door te wonen, te reizen en te eten stoot de gemiddelde Nederlander 11 ton (11.000 Kg) CO2 per jaar uit. Eenderde daarvan houdt verband met voedsel.

Groente en fruit van de 'koude Nederlandse grond' zijn het milieuvriendelijkst. Zij veroorzaken de laagste uitstoot van CO2. Producten die worden ingevlogen daarentegen, of in een kas zijn gekweekt, nemen een grotere uitstoot van kooldioxide voor hun rekening.

Vlees
De meeste uitstoot is op het conto van de vleeseters te schrijven. Zo gaat er aan een stukje rundvlees een hele reeks van CO2-uitstoot vooraf. Een koe eet 5 kilo gras en ander plantaardig voedsel voordat het beest een kilo vlees in het slachthuis oplevert.

Bovendien geeft koeienmest methaan af. Zodoende kost een biefstukje evenveel CO2 als drie klimaatvriendelijke maaltijden, zo stelt Milieu Centraal

bron: ANP & nu.nl

Offline Reginald

  • *
  • 3
  • +1/-0
Re: Klimaatvriendelijk dineren scheelt uitstoot CO2
« Reply #1 on: August 13, 2007, 10:43:12 AM »
Wat mij betreft zou er vanuit de politiek wel meer interesse getoond mogen worden in dit soort zaken. Vooral het vervoer van voedingsmiddelen over de hele wereld is natuurlijk van de zotte. Zaken als rijst, daar kan ik het nut nog van inzien, dat kunnen we hier niet verbouwen, maar dat wij rundvlees uit Barzilie importeren terwijl onze biefstukjes weer naar Argentinie gevlogen worden is natuurlijk van de zotte.