Neoweb.nl

Kwart van alle apen met uitsterven bedreigd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Kwart van alle apen met uitsterven bedreigd
« on: April 10, 2005, 11:20:51 AM »
Kwart van alle apen met uitsterven bedreigd
 
Een kwart van alle apen en halfapen is met uitsterven bedreigd. Die boodschap staat in een rapport van milieuorganisatie IUCN (www.iucn.org), dat donderdag werd vrijgegeven in Madagascar. De belangrijkste oorzaken zijn het rooien van wouden, de jacht op apenvlees en de illegale dierenhandel.

Aan het rapport van de International Union for Conservation of Nature en enkele andere organisaties werkten meer dan 50 experten uit zestien landen mee. Samen hebben de vorsers 625 soorten en subsoorten primaten geregistreerd. Op de huidige lijst van de 25 meest bedreigde primaten staan soorten uit 17 landen.

Het gaat onder meer om de oostelijke laaglandgorrilla (Gorilla beringei) in Afrika, de Sumatraanse orang-oetang (Pongo abelii) uit Indonesiƫ en het Zuid-Amerikaanse geelborstkapucijnaapje (cebus xanthosternos).

Het kappen van wouden bedreigt alleen in Madagascar de helft van de uitsluitend daar levende Lemuren-soorten met uitsterven. De illegale dierenhandel bedreigt in het bijzonder de primaten in het zuidoosten van Aziƫ.

Bron: Het Laatste Nieuws