Neoweb.nl

lichtvervuiling lichthinder nachtelijke lichtuitstoot

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
lichtvervuiling lichthinder nachtelijke lichtuitstoot
« on: April 01, 2006, 12:34:30 PM »
Britten pakken lichtvervuiling aan
 
bron:planet.nl
 
Te veel licht in de duisternis kan Britten vanaf volgende week duur komen te staan.
Als het goed is zal de lucht boven Groot Brittannië volgende week wat donkerder zijn dan voorheen. Op zes april stelt de Britse overheid namelijk een nieuwe wet in werking, waarin lichtvervuiling wordt gezien als een misdaad. Wie een lamp van 500 watt als tuinverlichting gebruikt, kan straks een fikse boete op de deurmat verwachten, schrijft het dagblad The Times vrijdag.

500 Watt
Lampen vanaf 500 Watt zijn volgens de nieuwe wet te fel en kunnen worden bestraft met boetes van 5000 Britse pond, oftewel 7500 euro. Hoe sterker de lamp, hoe hoger de boete. Een lamp van 500 Watt staat gelijk aan de helft van de lichtsterkte van de felste vuurtoren van Groot Brittannië, die op een afstand van bijna vijftig kilometer nog zichtbaar is.

De wet is onderdeel van de Clean Neighbourhoods and Environment Act. Volgens een woordvoerder van de lobbygroep 'Campagne voor donkere nachten' zijn de maatregelen teleurstellend en is er veel meer nodig om de groeiende lichtvervuiling aan te pakken.

Lichthinder in Nederland
Ook in Nederland zijn diverse actiegroepen actiegroepen actief die pleiten voor een vermindering van de lichtuitstoot. Ook (lokale) overheden treden actief op tegen lichthinder. Zo kregen vijfenvijftig glastuinders in de gemeenten Westland en Midden-Delfland in januari van dit jaar nog een boete voor het overtreden van de regels voor belichten.

Nederland behoort wereldwijd tot de meest vervuilde gebieden als het om lichtuitstoot gaat. Dat komt voor een groot deel doordat Nederland veel glastuinbouw kent. In de kassen worden sterke lampen gebruikt en de daken zijn van glas, waardoor een kas er vanuit de lucht uit ziet als één grote lichtbol. De Fransman Frédéric Tapissier heeft op de website van Avex lichthinder-kaarten gepubliceerd van Frankrijk, België en Nederland.

Gevolgen voor de natuur
Lichtvervuiling kan worden beschouwd als een vorm van milieuvervuiling, omdat het het leefritme van veel planten en dieren ernstig verstoort en zo een heel ecosysteem kan ontwrichten. Veel dieren baseren hun gedrag op de hoeveelheid licht in hun omgeving. Voedsel zoeken, slapen, broeden, trekken, allemaal activiteiten die sterk samenhangen met het tijdstip waarop het donker wordt. Maar in sommige gebieden wordt het nooit meer helemaal donker.

Daardoor leggen kippen bijvoorbeeld veel meer eieren; een techniek waarvan dankbaar gebruik wordt gemaakt in de pluimveehouderij. Bij herten groeit soms meerdere malen per jaar een gewei aan. En sommige vogelsoorten beginnen midden in de nacht te zingen. Daarnaast raken veel diersoorten gedesoriënteerd door de overdaad aan (kunstmatige) verlichting.

Voor sommige planten heeft de continue verlichting van hun omgeving nog ernstiger gevolgen. Sommige soorten kunnen hierdoor helemaal niet groeien, andere vertonen groeiafwijkingen. Een bekend verschijnsel is dat sommige planten en bomen in de winter hun bladeren blijven dragen als ze naast een lichtbron, zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal, staan.

Links:
Platform Lichthinder
Campagne 'Laat het donker donker'
The Campaign for Dark Skies
Kaarten van lichtvervuiling