Neoweb.nl

Mega Tsunami kan ook door vulkaan uitbarsting!

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Mega Tsunami kan ook door vulkaan uitbarsting!
« on: January 08, 2005, 08:58:26 PM »
‘Vulkaan kan tsunami veroorzaken’
 
bron: The Independent & Planet.nl
 
Landen aan de Atlantische oceaan kunnen te maken krijgen met een mega-tsunami’s indien de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma tot uitbarsting komt, zo waarschuwen geologen.
Volgens de Britse professor David King kan de vulkaan tussen nu en de komende 10.000 jaar tot uitbarsting komen en een catastrofale mega-tsunami op gang brengen.

Slapend gevaarte
De professor refereerde in de Independent on Sunday naar de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma, die nu nog een slapend bestaan leidt. De vulkaan is echter door geologen van de universiteiten van Californië en Londen uitvoerig onderzocht en volgens de onderzoekers kan de vulkaan ieder moment weer actief worden.

In 2001 publiceerden de wetenschappers een rapport waarin de gevolgen van een eventuele eruptie worden beschreven. Een forse uitbarsting zou er voor kunnen zorgen dat de hele westelijke flank van de vulkaan in zee belandt: een oppervlakte van 150 tot 500 vierkante kilometer rots.

Mega-tsunami
Dat natuurgeweld zou een extreem krachtige mega-tsunami kunnen veroorzaken die meerdere continenten zal raken.

Het nabijgelegen West-Afrika zal dan binnen een uur de eerste en hoogste tsunami te verwerken krijgen, met golven van naar schatting 100 meter hoog.

Europa komt er redelijk gunstig vanaf omdat het in zee stortende deel van de vulkaan naar het westen is gericht. Engeland en spanje kunnen bij een zware eruptie golven van 5 tot 7 meter tegemoet zien, terwijl aan de andere kant van de Atlantische oceaan hogere golven verwacht worden.

Het Canadese Newfoundland zal golven krijgen van circa tien meter en de kust van Florida zal overspeld worden door golven van 20 tot 25 meter. Het noorden van Zuid-Amerika kan naar verwachting te maken krijgen met golven van 15 tot 20 meter.

Het grootste probleem volgens David King is dat niemand weet wanneer zo’n catastrofale mega-tsunami zich zal voordoen. Dat kan vandaag zijn, maar ook pas over 10.000 jaar. De professor pleit dan ook voor het opzetten van een waarschuwingssysteem voor tsunami’s voor de Atlantische Oceaan.