Neoweb.nl

Mensensmokkel problematiek

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Mensensmokkel problematiek
« on: March 15, 2005, 10:15:01 PM »
Grootschalige mensensmokkel in Nederland

bbron:nu.nl

RIJSWIJK - In Nederland zijn een paar honderd bendes actief die zich bezighouden met mensensmokkel. Ze gebruiken Nederland steeds meer als doorvoerland naar onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittanniƫ en Scandinaviƫ, meldt het NOS Journaal dinsdag op basis van een onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dat woensdag wordt gepresenteerd.

Hoeveel mensen via Nederland worden gesmokkeld, is voor politie en justitie nog een groot vraagteken. Wel gaan er in de mensensmokkel miljarden euro's om.

Door het aangescherpte asielbeleid wordt het voor buitenlanders steeds moeilijker zich in Nederland zelf te vestigen. Daarom verschuift de rol van ons land van vestigingsland naar doorvoerland.

Bendes
De afgelopen twee jaar heeft de recherche ongeveer driehonderd onderzoeken gedaan naar de bendes. Uit het onderzoek van de KLPD blijkt verder dat de mensensmokkelbendes vaak van Chinese origine zijn en over het algemeen goed georganiseerd.

Door het strengere asielbeleid in Nederland en de rest van Europa groeit de criminele smokkelmarkt, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Met mensensmokkel zijn wereldwijd miljarden euro's verdiend. Deze groeiende markt is volgens hen inmiddels te vergelijken met de internationale drugshandel.