Neoweb.nl

'Middellandse Zee wordt te heet'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Middellandse Zee wordt te heet'
« on: July 09, 2005, 01:26:56 PM »
'Middellandse Zee wordt te heet'
 
bron:planet.nl
 
Ons nageslacht gaat zonnen aan de Oostzeekust, omdat het langs de Middellandse Zee niet meer te harden zal zijn.
Zodra de zomer aanbreekt, trekken Nederlanders massaal naar het zuiden, om in de landen rond de Middellandse Zee te genieten van het zon-, zee en strandleven. Maar het zou best wel eens zo kunnen zijn dat ons nageslacht in de zomermaanden juist zijn toevlucht zal gaan zoeken in het noorden van Europa. Langs de Oostzeekust kunnen ze namelijk genieten van heerlijke zomerse temperaturen, veel zonneschijn en weinig regen, terwijl het in het Middellandse Zeegebied zo heet is dat de toeristen massaal wegblijven.

Dit toekomstbeeld wordt geschetst door Alvaro Moreno Sanchez, een Spaanse student die aan de Wageningen Universiteit een studie naar de gevolgen van klimaatverandering op het toerisme in Spanje en andere Europese regio’s heeft voltooid. Volgens Moreno zal deze drastische verschuiving binnen het Europese toerisme zich over 'enkele tientallen jaren' hebben voltrokken. Hij verwacht dat in de zomer van het jaar 2080 de Spaanse Costa's er verlaten bij zullen liggen, terwijl de wegen naar Zweden en Finland totaal zullen zijn dichtgeslibt vanwege het zomertoerisme.

Toerisme-Klimaat Index
De student is tot deze opmerkelijke conclusies gekomen, door gebruik te maken van de zogenaamde Toerisme-Klimaat Index (TCI). Met deze index kan worden berekend wat de waardering van toeristen is voor de klimatoligische omstandigheden: temperatuur, neerslag, uren zonneschijn en windkracht. De algemene waardering wordt weergegeven op een schaal van -20 tot 100. Daarbij geldt 40 als de grens tussen 'onacceptabel' en 'acceptabel' en 80 als de grens tussen 'zeer goed' en 'uitstekend'.

Op dit moment is er aan de costa's in Spanje nog niks aan de hand. Deze maand (juli 2005) scoort het gebied rond Barcelona met 86 nog een vette 'uitstekend'. Over pakweg 75 jaar zal die waarde volgens de berekeningen van de Spaanse student echter zijn teruggevallen naar net iets boven de veertig in de zomermaanden. Nog net acceptabel dus.

Temperaturen
Toch zullen de Spaanse kusten en andere vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee volgens Moreno niet snel hun status als vakantieland verliezen. Het toeristenseizoen zal zich in die contreien namelijk verplaatsen van de zomer naar het voor- en najaar. Omdat de zon dan een stuk minder krachtig is, valt de temperatuur er dan terug naar veel aangenamere waarden. En dat verhoogt de TCI-score voor deze gebieden aanzienlijk, want volgens Sanchez is de temperatuur verreweg de belangrijkste factor voor de waardering van de toeristen.

Omdat Scheveningen een stuk noordelijker ligt, zal het daar over 75 jaar nog niet te heet zijn. In plaats daarvan zal het 'aangename' seizoen er een stuk langer worden. Op dit moment wordt voornamelijk in juli en augustus de waarde 'aangenaam' behaald. In 2080 zal de waardering zich tussen medio mei en eind september bewegen tussen de 75 en de 80, oftewel 'zeer goed'.

Klimaatverandering
Moreno zoekt de oorzaak van deze verschuivingen bij de klimaatverandering. Door de opwarming van de Aarde zal het in veel gebieden gedurende de komende eeuw steeds warmer worden. Dat is algemeen bekend, maar tot nu toe was er nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor het toerisme. Die blijken dus fors te zijn, en dat zal volgens Moreno dan ook flink doorwerken in de economie van de landen die vooral in de zomer afhankelijk zijn van het toerisme.

"Als je kijkt naar een land als Spanje, dan zie je dat het zo’n tien procent van het Bruto Nationaal Product uit het toerisme haalt", aldus de student. "Als je dan ook nog bedenkt dat van de ruim 53 miljoen toeristen jaarlijks rond 84 procent de Spaanse oostkust en de eilanden bezoekt, het merendeel in de zomer, dan besef je welke belangen er op het spel staan."

De student is afgestudeerd bij hoogleraar Milieusysteemanalyse dr. Rik Leemans. Die heeft met zijn vakgroep veel internationaal erkende expertise opgebouwd rond het onderwerp klimaatverandering. Alvaro Moreno Sanchez zal het effect van klimaatverandering op toerisme verder gaan bestuderen als postdoc aan de Universiteit van Maastricht.

Regenfabriek
In ander nieuws werd onlangs bekend dat Wetenschappers uit Spanje, Israël en België werken aan de ontwikkeling van een ‘regenfabriek’, die de heersende droogte in het Middellandse Zeegebied (ook een gevolg van de klimaatverandering) moet gaan bestrijden. Op verschillende plaatsen rond de zee moeten hitte-eilanden gaan verrijzen van enkele vierkante kilometers groot. Deze zullen door het invallende zonlicht opwarmen, waardoor een stroom opstijgende lucht ontstaat die uiteindelijk in regenbuien moet resulteren.

Met deze oplossing kunnen de Middellandse Zeekusten voorlopig weer even door. Maar als we het onderzoek van Moreno mogen geloven, dan zal dit gebied tegen het einde van deze eeuw onherroepelijk te kampen krijgen met extreem hoge temperaturen. Dan zal zo'n regenfabriek wellicht ook uitkomst kunnen bieden.
 
zie ook: Neoweb Brainstorm over het temmen van het weer