Neoweb.nl

KNMI onderzoekt superstormen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
KNMI onderzoekt superstormen
« on: July 12, 2005, 02:51:56 PM »
KNMI onderzoekt superstormen

bron:nu.nl

DE BIILT - Het KNMI in De Bilt gaat de komende jaren diepgaand onderzoek verrichten naar de kans op superstormen in Nederland. Dat zijn stormen met een een windkracht boven de twaalf op de windschaal van Beaufort.
 
Een superstorm wordt gekenmerkt door ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag

Uit onderzoek is gebleken dat zeer uitzonderlijke omstandigheden, waarbij twee stormdepressies samenvloeien tot één depressie, kunnen leiden tot superstormen. Het verschijnsel wordt gekenmerkt door ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag. In Nederland zijn de superstormen nog nooit waargenomen.

Naar aanleiding van het onderzoek, waarop H. van den Brink in maart promoveerde aan de Universiteit Utrecht, heeft het KNMI besloten de speurtocht naar de superstorm voort te zetten.

Broeikaseffect
Klimaatmodellen geven aan dat de extreem zware stormen nu in principe kunnen optreden boven de Noord-Atlantische Oceaan. Door het broeikaseffect kan het gebied waar ze voorkomen in de richting van Europa verschuiven.

Ook Nederland kan er dan mee te maken krijgen. De tekortkomingen van de huidige klimaatmodellen maken evenwel dat de kans op deze verschuiving nog niet goed kan worden bepaald.

Dijken
Met het oog op het beheer van dijken die het laaggelegen Nederland moeten beschermen tegen overstromingen, is het onderzoek van groot belang. De overheid heeft wettelijke normen vastgesteld voor de hoogte van de dijken. Een dijk moet zo hoog zijn dat de kans dat hij doorbreekt per jaar een op de 10.000 is.

Computermodellen zijn bij uitstek geschikt om de risico-inschattingen te toetsen en als de modellen verder verbeterd zijn te verfijnen.