Neoweb.nl

'Laat natuur gevolgen klimaatverandering opvangen'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
'Laat natuur gevolgen klimaatverandering opvangen'
« on: November 01, 2006, 04:04:54 PM »
'Laat natuur gevolgen klimaatverandering opvangen'

bron:nu.nl

DEN HAAG - De natuur kan beter worden benut om de gevolgen van toekomstige klimaatverandering op te vangen. Die boodschap hebben vijf natuurorganisaties dinsdag voor nagenoeg alle lijsttrekkers.

De natuurbeschermers, waaronder Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, vragen 'politieke durf' om op een andere manier om te gaan met ruimte en water. Ook geven ze aan dat ze de komende vier jaar tussen de 15 en 20 miljoen euro nodig hebben om bestaande natuurlijke buffers in bijvoorbeeld Biesbosch en bij de Hondsbossche Zeewering uit te breiden.

Dijken
"Dijken kun je niet straffeloos blijven ophogen: op veenbodem bijvoorbeeld zakt de dijk uiteindelijk bijna net zo hard als hij wordt verhoogd. Waterstromen kun je niet blijven kanaliseren: het gaat alleen maar harder stromen", zo staat in het rapport. Het alternatief: meer natuurlijke klimaatbuffers, gebieden waar de natuur haar gang kan gaan en waar water de ruimte krijgt.

Nederland heeft al een paar van dit soort projecten, onder meer bij de Hondsbossche Zeewering, in de Biesbosch en de Ooijpolder. "Er gebeurt veel, maar op te kleine schaal om iedereen droge voeten te laten houden. Veiligheid staat voorop, dus je zult ook dijken moeten ophogen. Maar als je het daarbij laat, ben je aan het dweilen met de kraan open", aldus een woordvoerder.

Al Gore
In navolging van Al Gore stellen de natuurbeschermers dat beperking van de CO2-uitstoot van het allergrootste belang is. "Als die uitstoot niet meer zou toenemen, en iedereen weet dat dat nog lang niet het geval is, dan nog stijgt de zeespiegel de komende vijftig jaar. We zullen dus de gevolgen moeten zien op te vangen."