Neoweb.nl

Noordpool binnen tien jaar bevaarbaar

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Noordpool binnen tien jaar bevaarbaar
« on: October 15, 2009, 10:20:31 AM »
LONDEN - Het ijs op de Noordpool zal in de komende tien jaar zo snel smelten, dat de zee die er ontstaat in de zomer bevaarbaar zal zijn.

Het duurt nog twintig jaar voor al het ijs in de zomermaanden verdwenen zal zijn. Dat heeft een prominente Britse onderzoeker donderdag tegen de BBC gezegd.

Professor Peter Wadhams van de Universiteit van Cambridge baseert zijn uitspraken op recent onderzoek van een expeditie.

Die boorde 1500 gaten in de ijslaag op de Noordpool tijdens een 435 kilometer lange trektocht. Daaruit bleek dat het merendeel van de ijsschotsen bestaat uit ijs dat in één winter is gevormd en dus ook elke zomer weer smelt.

Opwarming

Het is al langer bekend dat de ijskappen smelten, onder meer door opwarming van de aarde. De voorspelling dat de Noordpool al binnen enkele jaren in de zomer bevaarbaar is, is echter nieuw.

Veel landen hebben al aanspraak gemaakt op de toekomstige wateren, waar vermoedelijk veel olie te vinden is. Ook kunnen sommige handelsroutes aanzienlijk verkort worden door via de Noordpool te varen.

Een ander effect is dat de aarde er vanuit de ruimte heel anders uit zal komen te zien. In plaats van het witte noorden dat onze planeet nu kenmerkt, zal de top blauw worden.

bron: nu.nl
michael